latinica  ћирилица
19/01/2022 |  10:07 ⇒ 10:07 | Аутор: СРНА

Јовановић: На институцијама Српске је да одлуче о путу заштите својих интереса

Некадашњи дипломата Живадин Јовановић изјавио је да су институције Републике Српске те које треба да нађу најбољи пут за заштиту својих интереса према Уставу БиХ и Дејтонском споразуму, иако ситуација није једноставна и сви притисци су усмјерени на смањивање надлежности Српске.
Живадин Јовановић (Фото: snipview.com) -
Живадин Јовановић (Фото: snipview.com)

Јовановић је, као изузетно важне, навео сталне консултације Београда и Бањалуке.

- У заједничком је интересу Србије и Републике Српске, српског народа на Балкану да постоји стална комуникација, јер сваки застој доноси штету. Антисрпска стратегија и политика Запада се наставља и зато је још важније да будемо јединственији - рекао је Јовановић за Вечерње новости.

Министар спољних послова некадашње СР Југославије Владислав Јовановић указао је на важност слоге Срба са обје стране Дрине.

Представници Српске не учествују у раду заједничких институција БиХ након што је бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо допуне закона којим се кажњава негирање геноцида.

Повлачење овог наметнутог закона и одлука Уставног суда БиХ којима се отимају шуме и пољопривредно земљиште од Српске су услов за њихов повратак у заједничке институције на нивоу БиХ.