latinica  ћирилица
19/01/2022 |  13:18 | Аутор: СРНА

Млади полицајац Ђорђе Лукић први допливао до крста на Земунском кеју

Побједник богојављеноског пливања на Земунском кеју у Београду је двадесетдвогодишњи Ђорђе Лукић из Београда, припадник Полицијске бригаде, а пливање на територији града одржано је и у Београду на води, Лазаревцу, Гроцкој и Сурчину.
Ђорђе Лукић побједник у пливању за Часни крст - Фото: РТРС
Ђорђе Лукић побједник у пливању за Часни крстФото: РТРС

За Часни крст у Земуну пливала су 223 пливача, међу којима око 30 дјевојака, као и једна особа са инвалидитетом.

Прије пливања свештенство Српске православне цркве освештало је воду, а пливачи су изговорили заклетву богојављенских пливача.

Пливачи су на Земунски кеј, гдје је обављено пливање за Часни крст, дошли са развијеном заставом Србије дугом 105 метара. Ове године због епидемиолошке ситуације није било литије градским улицама.

Овогодишње светковање Богојављења у Земуну посвећено је Удружењу "Ево рука", које су основали родитељи дјеце са сметњама у развоју, а биће покренута и акција доброчинства ради подршке мисији родитеља и добрих људи који су окупљени око ове племените идеје.

Манифестацију, 25. по реду на Земунском кеју, као и до сада организовали су Градска општина Земун, Храм Светог оца Николаја и "Свебор" савез Београда.

Заклетва богојављенских пливача гласи: "Заклињемо се Богу са своја три прста, запливаћемо у част Србије, Косова и крста, у част србске цркве што је света, кроз ветрове, зиме и лета. Испунићу правду сваку, болесноме и нејаку, србској земљи, србском роду, нашем Косову и у ватру и у воду. Заклињемо се, душа нам је чиста, запливаћемо у част Христа. Тако нам Бог помогао. Душа Богу, срце народу".

У граду Београду за Часни крст пливало се и на Сава променади, у Београду на води, гдје су у хладној Сави у присуству свештеника, Војске Србије, гардиста и ратног брода другог реда рјечне флотиле, пливали војници, гардисти, али и остали храбри момци и дјевојке.

Младићи су дозволили дјевојци по имену Марија да доплива до крста и узме га.

Највећа атракција био је ратни брод који је са Ушћа допловио до Сава променаде.
Пливање за Часни крст уједно је било и показна вјежба Војске Србије.
Организатор пливања на Сава променади је Савез проналазача.

Због епидемиолошке ситуације отказано је пливање за Часни крст на Ади Циганлији, али је служена литургија у Храму Светог Ђорђа на Бановом брду и освештана богојављенска вода.