latinica  ћирилица
19/01/2022 |  18:20 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Абазовић тражи рушење Владе Црне Горе; Остатак владајуће коалиције поручује - то је издаја (ФОТО)

Грађански покрет УРА, са Дританом Абазовићем на челу, поднио је иницијативу за изгласавање неповјерења Влади Црне Горе. Траже мањинску владу.

За премијера Здравка Кривокапића "мањинска влада" је превара, а за предсједника Скупштине Црне Горе Алексе Бечића издаја какву Црна Гора не памти.

Министри у црногорској влади позвали су Абазовића да поднесе оставку или повуче иницијативу.

Иницијатива за рушење црногорске Владе коју је поднио предсједник покрета УРА и потпредсједник Владе Дритан Абазовић – најава је класичног уставног пуча, гажења највишег правног акта, изборне воље грађана и свих постулата демократије. Овако је његов потез коментарисан у Влади и врху Скупштине Црне Горе.

Јер, кажу, грађани Црне Горе су 30. августа гласали за промјену, а не за превару.

- Не могу да схватим да неко каже како ће да проба са мањинском владом, а ако не прође она, ја остајем до 2024.године. Ваљда се нико не нада да са кадровима ДПС-а у влади може да дође до неких искорака - изјавио је предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић.

Интересантно да је Абазовић поднио иницијативу за рушење Владе са онима који су одговорни за посрнуће Црне Горе о чему је и сам безброј пута говорио, каже црногорски министар економског развоја Јаков Милатовић.

Због оваквог Абазовићевог потеза, министри у влади траже да поднесе оставку или повуче иницијативу.

- Додатно је поражавајуће што је потпредсједник Владе данас у скупштинску процедуру ставио изгласавања неповјерења Влади заједно са ДПС-ом који је Црну Гору, у претходних 30 година довео у незавидну ситуацију, и у моралном и у економском смислу. Или треба повући иницијативу или дати оставку - поручио је Милатовић.

Иницијативу за рушење владе у владајућем блоку оцјењују као политичко лицмјерство. Јер, кажу, како другачије објаснити да они који су одбили реконструкцију Владе, инсистирајући на експертској Влади, сада исказују спремност да заједно са ДПС-ом Мила Ђукановића формирају политичку Владу.

Црногорски министар финансија Милојко Спајић на Твитеру је пријатељски позвао Абазовића да поднесе оставку или повуче иницијативу.

- Не дозволи да те младог и перспективног диносауруси потроше и пошаљу у политичку историју, а народ запамти као издајника. Повуци иницијативу, врати се гдје припадаш! - написао је Спајић. 

Црна Гора гласала је за суштинске промјене, одбацивање лоших и погубних пракси које су трајале 30 година, а чији су носиоци били ДПС и његови сателити, политички послушници, медијске слуге и мафијашки сарадници, наводи у писму предсједник црногорске скупштине Алекса Бечић.

- Да они који су вам се клели да са ДПС-ом неће ићи у било какве варијанте, а и прије само мјесец дана тврдили да са оваквим ДПС-ом неће никада имати било шта, нуде таквом ДПС-у да му принесу на тацну слободарске гласове грађана Црне Горе и да заједно формирају парламентарну већину. То се зове политичка превара. Да они који су тврдили да имају спискове ДПС посланика и функционера које ће процесуирати због криминала и корупције, сада са тим људима желе заједно да обављају власт и одбијају да саопште ко им је нудио 21 милион за издају народне воље. То се зове политички кукавичлук - истакао је Бечић.

Смјену Владе Здравка Кривокапића потписао је 31 посланик. Иницирали су је већином Албанци и Бошњаци, али и посалници под контролом Мила Ђукановића.

Да ли су Срби поново изиграни? Јер, и када је формирана нова влада након пада Мила Ђукановића, многи су били скептични у оданост Дритана Абазовића.

Да ли ће покрет УРА Дритана Абазовића поново бити тас на ваги у спасавању Ђукановића и враћању његових кадрова у владу?