latinica  ћирилица
21/01/2022 |  10:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Гутерес: Свијет је гори

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес упозорио је да је ситуација у свијету данас знатно гора него прије пет година.
Антонио Гутерес (Фото: thefrontierpost.com) -
Антонио Гутерес (Фото: thefrontierpost.com)

Ралози су пандемије ковида 19, климатске кризе и геополитичке тензије које су изазвале бројне сукобе, навео је он. Истакао је да, за разлику од америчког предсједника Џоа Бајдена, он сматра да Русија неће напасти Украјину.

Гутерес је у интервјуу за Асошиејтед прес рекао да се његови приоритети, изнијети још 1. јануара 2017. године када је први пут ступио на позицију шефа УН, нису промијенили и да ће настојати да се ухвати у коштац са глобалним неједнакостима, кризом изазваном пандемијом и проблемом загријевања планете, као и да остаје при свом апелу за мир у свијету.

- Генерални секретар УН нема моћ. Можемо имати утицај. Могу да убиједим, могу да посредујем, али немам моћ - изјавио је Гутерес, који је 1. јануара започео други петогодишњи мандат на мјесту шефа УН.

На питање АП да ли мисли да ће Русија извршити инвазију на Украјину, одговорио је: "Не мислим да ће Русија напасти Украјину, и надам се да је моје увјерење тачно".

Напомиње да не вјерује у војно рјешење проблема који постоје и да је најрационалнији начин да се ти проблеми ријеше дипломатским путем и кроз озбиљан дијалог.

Поручио је и да би потенцијална инвазија имала страшне посљедице.

- Били смо у контаку са највишим званичницима у Русији - изјавио је Гутереш, иако УН, како наглашава, нису директно ангажоване у украјинској кризи.

Навео је да је Савјет безбједности УН, који има овлашћења да одржава међународни мир и безбједност, али и да уводи санкције, подијељен, а посебно његових пет сталних чланица са правом вета.

Русија и Кина су често у сукобу са САД, Британијом и Француском када је ријеч о неким кључним питањима, као што је то био случај јуче када се говорило о уводјењу санкција Сјеверној Кореји.

Гутерес ће данас у Генералној скупштини одржати говор пред представницима 193 чланице о својим приоритетима за 2022. годину, а издвојио је три кључна, који га, како каже, изузетно забрињавају.

То су, према његовим ријечима, недостатак вакцинације у великим дијеловима свијета, посебно у Африци, затим потреба за смањењем емисија штетних гасова за 45 одсто у овој деценији и "крајње неправедна" финансијска ситуација у свијету која, како наводи, фаворизује богате земље.