latinica  ћирилица
21/01/2022 |  19:29 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Цикотић тврди да није крив за шверц оружјем; Обавјештајни подаци га демантују (ВИДЕО)

Министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић пред Судом БиХ рекао је да није крив по оптужници Тужилаштва које га терети да је за вријеме мандата као министар одбране оштетио буџет БиХ за скоро 10 милиона марака.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

И док министар негира све оптужбе из БиХ и даље се шверцује оружје и то у земље Европске уније.

То су и најновији обавјештајни подаци. Институције и даље не предузимају ништа.

Цикотић се терети да је незаконито и без обавјештавања својих замјеника, као и Предсједништва БиХ, измијенио уговор са фирмом из Загреба.

Конкретно, умјесто застарјелог оружја и муниције које је било предвиђено за отпис и продају, извозио је оружје и муницију вишег квалитета и тиме оштетио буџет БиХ за 9,7 милиона КМ.

Цикотић, без обзира на тужбу тешку скоро 10 милиона марака, данас из друге министарске фотеље поручује да није крив.

Да оружје и муниција нестају из складишта касарни није новост, каже Душанка Мајкић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, и додаје да управо Министарство опструише легалну продају.

- Продајом вишкова, ентитети, у овом случају Република Српска, остварила би 80 одсто вриједности продајом оног што је припадало Војсци Српске. Медији су често писали о крађама оружја и муниције из касарни Оружаних снага. Све су то били само инциденти који су испитивале неке комисије Оружаних снага, али на крају све то није добило епилог - поручила је Мајкићева.

Осим из легалних складишта, шверцује се и оружје из приватних залиха, заостало из прошлог рата, а углавном завршава на црном тржишту европских земаља.

Медији преносе да од његове продаје приходе убире чак 10 организованих криминалних група.

- Грађански рат од Вардара до Триглава испустио је јако велике количине оружја из државних руку у приватне руке и то је заправо створило сада тај један базен технике који када затреба некоме, онда потражи, плати и добије. Јако је тешко, готово немогуће да безбједносни систем може да учини нешто радикално да сада може да дође до неке велике акције чишћења, нити ће се нешто промијенити - нагласио је војни аналитичар и стручњак за безбједност Александар Радић.

О шверцу оружја из БиХ говори се тек када о томе проговоре европске земље које открију његову продају на својој територији.

Чак и након тога, не предузима се ништа да се макар оружје и муниција у власништву БиХ не продаје на црно, од чега ни грађани ни буџет немају никакве користи.