latinica  ћирилица
25/01/2022 |  10:56 ⇒ 11:24 | Аутор: РТРС

Ледени дан; Температура у Српској седма најнижа у Европи (ФОТО/ВИДЕО)

Ледени дан у Републици Српској. Сокочани су се јутрос пробудили на минус 23 степена Целзијуса, а по мјерењима то је седма најнижа темепература измјерена у Европи.
Хладноће (Фото: Shutterstock) -
Хладноће (Фото: Shutterstock)

Према подацима Републичког хидрометереолошког завода ледено јутро је и у Хан Пијеску и Шипову гдје је забиљежено минус 19 степени Целзијусових, а у већини осталих мјеста температура ваздуха је била испод минус десет степени.

У планинским крајевима и мразиштима температуре су се спуштале и испод минус 25 степени.

Током дана преовладаваће сунчано вријеме, али и даље хладно. 

Хладно вријеме (Уступљена фотографија)

Ово јутро је донијело врхунац арктичког таласа, који је "заледио" и југоисточну Европу.

Двознаменкасти минуси su у многим земљама, чак и у Грчкој.

Послије подне очекује се постепено наоблачење на сјеверу које ће се увече проширити до централног планинског појаса и истока.

У ноћи и пред јутро на сриједу падаће слаб снијег понегдје на истоку, извјесније уз ријеку Дрину.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, у другој половини ове седмице мјестимично су могући пролазно слаба киша, сусњежица и снијег, док се од сутра очекује постепени пораст температуре ваздуха.

Ове седмице јутарња температура ваздуха биће од минус 18 до минус шест у вишим, а од минус пет до два у нижим предјелима, те на југу до пет степени Целзијусових, док ће максимална дневна бити од минус шест до минус један у вишим крајевима, а у нижим од један до четири, те на југу до осам степени Целзијусових.

Метеоролози до краја мјесеца не прогнозирају нови продор овако хладног ваздуха, тако да ће ово сигурно бити и најнижа јануарска температура, наводе из Хидрометеоролошког завода.