latinica  ћирилица
25/01/2022 |  20:47 ⇒ 26/01/2022 | 07:35 | Аутор: РТРС

"Светосавско Косово и Метохија и Република Српска" у Источном Сарајеву (ВИДЕО)

"Светосавско Косово и Метохија и Република Српска" назив је хуманитарног концерта који су вечерас пред публиком у Источном Сарајеву одржали чланови градске аматерске групе Каменички бисери из Косовске Каменице.
Каменички бисери - Фото: СРНА
Каменички бисериФото: СРНА

Концерт је организовао Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији под покровитељством Града Источно Сарајево.

Уз дух косовске пјесме из Косовског Поморавља из Културног центра у Источном Новом Сарајеву ширила се порука јединства, слоге и заједништва, али и светосавског повезивања српског народа.

Руководилац групе Каменички бисери Јадранка Васић истакла је да је велика част и задовољство бити у Источном Сарајеву и прослављати Савиндан, дијелећи радост и весеље.

- Као што је то казао Иво Андрић, спајамо век са веком и човека са човеком. Захваљујем се деци, директорима школа, студенског центра, градоначелнику Источног Сарајева, свим људима добре воље који су деци на Косову улепшали зимски распуст доласком овде - рекла је Васићева.

Двадесетак чланова Каменичких бисера, који су прије три године стасали из Основне школе "Десанка Максимовић" у Косовској Каменици представили су се косовским циклусом пјесама, не кријући задовољство боравком у Српској.

Јована Пешић, која је члан групе око годину дана, истакла је да је први пут у Источном Сарајеву и да су утисци одлични, додајући да се радује што ће овдје да проведе неколико дана са другарима.

И овај концерт, као и све што ради Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији, имао је хуманитарни карактер - да се заврши Дневни центар "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици намијењен дјеци и младима са потешкоћама у развоју.

Предсједник Одбора Милорад Арлов рекао је да је центар грађевински завршен, а предстоји његово опремање и уређење дворишта.

- Вјерујем да ћемо убрзо дјеци са потешкоћама у развоју, њих 164, дати другу кућу као поклон Републике Српске - истакао је Арлов.

Арлов је уручио захвалнице предузећима и појединцима који су несебично помогли изградњу Центра, који, као и концерт Каменичких бисера осликава осјећања људи из Српске према Србима на Косову и Метохији.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да Срби са Косова и Метохије и из Републике Српске имају много сличности, јер су прошли голготу и страдања.

- На Космету још страдају и морамо да покажемо да смо једно - поручио је Ћосић.

Један народ који на различитим територијама дише једном душом - потврђено је још једном у Источном Сарајеву, гдје ће Каменички бисери својим репертоаром о Светом Сави учествовати и у оквиру Светосавске академије.