latinica  ћирилица
26/01/2022 |  11:29 ⇒ 14:01 | Аутор: РТРС

Почела главна рунда преговора о измјенама Изборног закона (ВИДЕО)

Амерички и ЕУ званичници стигли су у БиХ на нову рунду преговора у вези са измјенама Изборног закона.
Састанак са Палмером и Ајхорстовом - Фото: РТРС
Састанак са Палмером и АјхорстовомФото: РТРС

Састанак чланова колегијума Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ са директором при Европској служби за спољне послове Ангелином Ајхорст и вишим званичником Министарства спољних послова САД задуженим за изборну реформу у БиХ Метјуом Палмером, завршен је у Сарајеву.

Палмер је изјавио је да је веома важно да избори у БиХ буду одржани на јесен, како је и планирано, а да измјене у изборном систему морају бити донесене минимално шест мјесеци прије избора.

Он сматра важним да институције Федерације БиХ буду јаке и функционалне, односно да "ФБиХ буде у равнотежи са Републиком Српском".

Нагласио је да је неопходно обезбиједити интегритет изборног процеса и да је битно да се сваки глас чује и да буде пребројан.

Ајхорстова је рекла да су ЕУ и САД присутне да подрже разговоре у БиХ који би ишли у правцу изналажења рјешења и сагласности у смислу измјене Устава и изборног законодавства те измјена свих дискриминаторних одредби које су садржане у изборном закону.

Указала је да је кључан тренутак који треба искористити на прави начин, наглашавајући да вријеме не иде у прилог.

Она је захвалила члановима Колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ за корисну дискусију, истичући да је то је био добар увод технички дио радова који предстоји у наредним данима.

- Постизање договора о реформи изборног законодавства је императив за рјешавање многих питања у "потенцијалној изборној години - изјавио је предсједавајући Дома народа парламента БиХ Драган Човић.

Човић је поручио да би то релаксирало односе када је у питању политичка криза.

Састанку су присуствовали Никола Шпирић и Сњежана Новаковић Бурсаћ, која замјењује члана колегијума Представничког дома Небојшу Радмановића, Борјана Кришто и Драган Човић, те Денис Звиздић и Бакир Изетбеговић.

Присутан је био и шеф делегације ЕУ Јохан Сатлер.