latinica  ћирилица
26/01/2022 |  18:55 ⇒ 27/01/2022 | 07:04 | Аутор: РТРС

Српска има приједлог за рјешење кризе у БиХ (ВИДЕО)

Назире ли се крај политичке кризе у БиХ? Приједлог о томе како превазићи политичко-економске проблеме стиже из Републике Српске.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Република Српска ће предложити закон како би спријечила злоупотребе због наметнутог Инцковог закона.

Биће предложен посебан закон о забрани називања геноцидним колективитета или националне групе и да казна затвора за то буде пет година.

Прихвате ли то и политички партнери из Федерације БиХ, представници Српске спремни су да учествују у раду институција БиХ, каже српски члан Предсједништва Милорад Додик.

- Предложићемо закон у којем ће се тражити да се казни свако ко одређени колективитет, односно БиХ, Републику Српску, Федерацију БиХ, Брчко или кантоне назове геноцидним и да се запријети казном затвора од пет година, као и за било коју националну групу. Ако то прихвате наши партнери у парламенту, а не видим разлог да се то не деси, ми смо спремни да учествујемо у раду - рекао је Додик.

Додик је поновио да захтјев Републике Српске и даље остаје повлачење Закона о негирању геноцида који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко на крају свог мандата.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић каже да није упознат са приједлогом који је најавио Додик.

- Чули смо да је Додик данас рекао да ради на повратку у институције БиХ. То је све, не знамо шта се иза тога крије, видјећемо у Народној скупштини Републике Српске. Не бих да гатамо шта је он мислио - рекао је Шаровић.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић очекује да се превазиђе Инцкова одлука уз унутрашњи договор у Парламентарној скупштини БиХ.

- То је један од изазова нас у Републици Српској, а ту су и закључци НСРС-а које треба поштовати. Видјећемо у наредним данима шта је политички договор владајуће коалиције СДА, СНСД и ХДЗ - рекао је Бореновић.

А да је Српска спремна на разговор потврда је и сједница Народне скупштине о тренутној политичкој и економској ситуацији заказана за 1. фебруар.

- Веома је јасна наша намјера да разговарамо са свим актерима у БиХ и да се затим 1. фебруара одржи сједница Народне скупштине на којој ће се разговарати о актуелној ситуацији. Ми смо позвали Бакира Изетбеговића и Драгана Човића да се обрате Скупштини својим ставовима. Мислимо да треба да обавимо ту дебату, нажалост, Изетбеговић је то већ одбио као што све одбија, а ја сам спреман на било којем мјесту да разговарам с било ким - рекао је Додик.

Лидер СДА каже да о овој теми не жели да разговара у ентитетским инситутуцијама.

- Захваљујем се на Вашем позиву да се обратим на сједници Народне скупштине Републике Српске на тему политичко-економске ситуације у Босни и Херцеговини. Као што знате, ја сам члан Колегијума Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и на том тијелу смо већ дискутовали о наведеној теми и увјерен сам да ћемо и наставити јер блокада која је беспотребно наметнута никоме не доноси добро - навео је Изетбеговић у одговору на Чубриловићев позив.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић сматра да оваква одлука Изетбеговића не доноси добро. У одговору на позив, каже Чубриловић, лидер СДА није пропустио прилику да уз неколико опаски понови како би требало наставити са централизацијом БиХ.

- Без обзира што је то дало много проблема јер заједничке инситуције нису дале резулатате који су се очекивали - рекао је Чубриловић.

Лидер ХДЗ-а Драган Човић прихватио је да разговара о политичко-економским питањима на посебној сједници Парламента Српске.

Подсјећамо да је допринос превазилажењу кризе у БиХ дао и предсједник Владе Српске Радован Вишковић који је позвао федералног премијера Фадила Новалића да одрже сједницу двије владе.