latinica  ћирилица
26/01/2022 |  19:08 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Преговори о изборној реформи - Српска не прихвата индиректни избор (ВИДЕО)

У Сарајеву је данас одржана нова рунда преговора о измјенама Изборног закона БиХ.
Састанак са Палмером и Ајхорстовом - Фото: РТРС
Састанак са Палмером и АјхорстовомФото: РТРС

Са америчким и европским званичницима разговарали су представници оба дома Парламентарне скупштине и предсједници странака владајуће већине и опозиције из Српске, као и поједини лидери странака из Федерације.

Европска унија и САД дају пуну подршку измјенама изборног законодавства.

Међутим, кључ постизања коначног рјешења је договор хрватских и бошњачких представника. То је и порука Републике Српске.

Избора мора бити у октобру, а очекивања међународних медијатора су да ће до тада бити измијењен Изборни закон и дјелимично Устав БиХ - у најкрећем то је порука америчко-европског двојца након првог дана боравка у Сарајеву.

Кључно је, сматрају, да се обезбиједи интегритет изборног процеса - у преводу да се спријече изборне крађе, проведу пресуде Европског суда за људска права, али и омогући легитимно представљање конститутивних народа.

- Ради се о нечему што је јако компликован процес и на политичким лидерима је да раде на томе да се постигне компромис да би се дошло до пакета који би требало да добије 50 одсто подршке у вези са Изборним законом, двотрећинску подршку у вези са ограниченим уставним реформама. Тешко је, напоран је процес, али се може доћи до тога - рекао је Метју Палмер, виши званичник америчког Министарства спољних послова, задужен за изборну реформу у БиХ.

Ангелина Ајнхорст, директорка Службе за спољне послове ЕУ, рекла је да је сагласност свих политичких субјеката по питању изборне и уставне реформе апсолутно једно од кључних питања.

- Међутим, до те сагласности још нисмо дошли - рекла је она.

Изборна је година и ово је посљедњи покушај да се постигне договор, првенствено између политичких представника Хрвата и Бошњака. "Црвена" линија испод које Хрвати неће пристати јесте гаранција легитимног избора члана Предсједништва БиХ, Бошњаци пак траже редуковање овлаштења федералног Дома народа преко којег, тврде, Хрвати блокирају Федерацију. 

-  Надам се да имамо довољно увјерења да то можемо направити са партнерима. Јасно су нам ставили до знања да то морамо ми урадити и да су они ту да нам помогну - рекао је Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ.

Међународни медијатори су на сто пред лидере странака ставили документ у коме је приједлог да се чланови Предсједништва БиХ бирају без етничког префикса. За владајуће странке из Српске то је неприхватљива понуда. С друге стране, инсистирају да свако рјешење око измјене Изборног закона штити права Срба у Федерацији БиХ.

- Мислим да се рјешење које се у посљедње вријеме дистрибуира односи на то да се у Федерацији бира представник хрватског народа и осталих, бошњачког народа и осталих, а у Републици Српској представник српског народа и осталих, тако да су сви укључени. Можда је то горопадна формулација, али омогућава да се сви који имају право гласа могу кандидовати и бити бирани - рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Предсједник Демократског савеза Недељко Чубриловић рекао је да основни проблем са Изборним законом и изборним процесом у БиХ постоји у Федерацији БиХ.

- Што се тиче нас заинтересовани смо да у Федерацији заштитимо Дом народа како би представници Срба имали адекватно учешће у федералном Дому народа - рекао је Чубриловић.

За разлику од странака владајуће већине, опозиционе странке из Српске прихватају понуду међународних посредника да се бирају чланови Предсједништва БиХ без етничког префикса.

- Ту је неколико одредби које се односе на избор чланова Предсједништва. Нас је интересовало рјешење које смо и ми заступали раније, а то је избор једног члана из Републике Српске без националне одреднице и тиме би се имплемнтирала пресуда Европског суда за људска права - рекао је предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић рекао је да је за ову странку прихватљиво да "један члан буде без префиска `српски` и да Република Српска буде једна изборна јединица".

У причу око изборне реформе, међународни посредници одједном уводе и измјене начина избора Дома народа ПС БиХ.

- Народна скупштина Републике Српске има право да изабере своју делегацију и Републику Српску могу представљати и други, не само Срби. Да ли ће доћи БиХ у такво стање, то је ствар процеса. Али, у Републици Српској је прописан начин избора и Српска ће својом скупштинском већином бирати своју делегацију. Не тврдим да неће бити других народа у тој делегацији - рекао је Додик.

Неоправдано у сјени порука страних посредника о важности промјене Изборног закона остала је она о "једној територији и једном народу у БиХ". Исувише добро и Ајнхорстова и Палмер познају ситуацију на овом простор да би то приписали дипломатском гафу и незнању да овдје живе три народа и остали.

- ЕУ и партрени дају пуну подршку цјеловитости БиХ, једној територији и једном народу у БиХ - рекла је Ајнхорстова.

Преговора о измјенама Изборног закона и дјелимичној промјени Устава настављају се сутра у Сарајеву, финале је у Неуму гдје је америчко-европски двојац заказао разговоре са политичким лидерима из Федерације БиХ, док из Српске поручују да нема ни потребе да иду.