latinica  ћирилица
27/01/2022 |  15:09 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Цвијановић у Скопљу: Српска и Сјеверна Македонија немају отворених питања (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић састала се данас у Скопљу са предсједником Сјеверне Македоније Стевом Пендаровским.
Цвијановић Пендаровски - Фото: РТРС
Цвијановић ПендаровскиФото: РТРС

Предсједница Српске је рекла за РТРС да је састанак био конструктиван, у духу додатног унапређења пријатељских односа Републике Српске и Сјеверне Македоније.

Она је додала да Српска и Сјеверна Македонија немају отворених питања која би оптерећивала двије земље.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Али на дневном реду имамо много области у којима треба да унаприједимо сарадњу, првенствено мислим на ближе повезивање у економском смислу, а рачунамо да ћемо и у инфраструктурном повезивању имати бољу везу у будућем периоду. На дневном реду је било и питање статуса одређених заједница, како Срба у Сјеверној Македонији тако и Македонаца у Србији и Републици Српској - рекла је Цвијановић након састанка за РТРС.

Она је истакла да да је радује отвореност и опредијељеност Сјеверне Македоније према иницијативи Отворени Балкан, те да Република Српска у томе види велику развојну шансу.

Предсједница Српске је додала да је на састанку са предсједником Сјеверне Македоније поновила да у БиХ, нажалост, нема потпуне сагласности у вези тог питања.

Састанку је присуствовао и министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

У вечерњим часовима предсједница Српске присуствоваће Светосавској академији поводом националног празника Срба у Сјеверној Македонији.

У званичном дијелу програма планирано је њено обраћање званицама.

Цвијановић се претходно у Куманову састала са градоначелником Максимом Димитриевским.

Састанку су присуствовали и амбасадор БиХ у Сјеверној Македонији Драган Јаћимовић и почасни конзул Србије у Куманову Владимир Стајић.

Цвијановић се након састанка са градоначелником Куманова, дружила са члановима Културно умјетничког друштва "Српски вез".