latinica  ћирилица
27/01/2022 |  15:27 ⇒ 15:39 | Аутор: РТРС

Селаковић у Скопљу са Пендаровским о сарадњи двије земље (ВИДЕО)

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас у Скопљу са предсједником Сјеверне Македоније Стевом Пендаровским, а повод за сусрет био је Савиндан, који се у тој држави обиљежава као Национални дан Срба.
Никола Селаковић - Фото: РТРС
Никола СелаковићФото: РТРС

- Ове године, због ковида-19, Сјеверна Македонија је једина држава региона у којој се за српску мањину организује прослава дана Светог Саве и Светосавска академија. То је био разлог сусрета са предсједником Пендаровским, који је протекао у топлој, пријатељској и празничној атмосфери - рекао је Селаковић послије састанка.

Шеф српске дипломатије је пренио да је било ријечи и о томе шта двије државе могу да учине на побољшању положаја припадника националних мањина, како у Србији, тако и у Сјеверном Македонији.

- Хвала Пендаровском на предусретљивости и жељи да се одржи овакав састанак, додајући да је на нама да његујемо добросусједске односе са Сјеверном Македонијом - рекао је Селаковић.

Навео да је на састанку било ријечи и о продубљивању економске сарадње, те значају иницијативе Отворени Балкан.

- У фокусу нам је узајамно поштовање, његовање пријатељских и добросусједских односа, али и продубљивање сарадње на свим пољима, са озбиљним акцентом на економској сарадњи - рекао је Селаковић.

Састанку Селаковића и Пендаровског присуствовала је и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, као и представници српске заједнице у Сјеверној Македонији.