latinica  ћирилица
31/01/2022 |  17:00 | Аутор: СРНА

Издавач обуставио штампање књиге о издаји Ане Франк

Холандски издавач обуставио је штампање књиге у којој се сугерише да је јеврејски нотар издао Ану Франк, рекавши да постоје питања у вези са истраживањем за ту књигу, наводи се у интерном имејлу који је Ројтерс видио.
Књига "Издаја Ане Франк" - Фото: Screenshot/YouTube
Књига "Издаја Ане Франк"Фото: Screenshot/YouTube

Књига "Издаја Ане Франк" објављена 18. јануара изазвала је сензацију када је речено да су истражиоци именовали Арнолда ван ден Берга као главног осумњиченог.

Други истраживачи су касније критиковали налазе рекавши да су "пуни грешака".

Издавач издања на холандском језику, "Амбо Антос",саопштио је у мејлу ауторима да је требало да заузме "критичнији став" према публикацији.

- Чекамо одговоре истраживача на питања која су се појавила и одлажемо одлуку о штампању још једне серије - наводи се у мејлу из амстердамске фирме, уз искрено извињење свима који би се могли осјећати увријеђени књигом.

Издавач није улазио у детаље о питањима, а компанија је одбила да коментарише даље када ју је контактирао Ројтерс. Није било одговора на захтјеве за коментар од представника ауторке, Розмери Саливан, или од издавача књиге на енглеском језику, "ХарперКолинса".

Један од истражилаца цитираних у књизи, Питер ван Твиск, рекао је Ројтерсу да је видио мејл и да је истраживачки тим био "потпуно изненађен" његовом поруком.

- Имали смо састанак прошле недјеље са уредницима и разговарали смо о критикама и зашто смо сматрали да би се могле одбити, а договорили смо се и да ћемо касније доћи са детаљним реаговањем - рекао је он.

Књига детаљно описује закључке шестогодишње истраге о мистерији како су нацисти пронашли скровиште из чувеног "Дневника Ане Франк" 1944. године.

Ану и још седам Јевреја открили су нацисти 4. августа те године, након што су се скоро двије године скривали у тајном анексу изнад складишта поред канала у Амстердаму. Сви су депортовани, а Ана је умрла у логору Берген Белзен када је имала 15 година.

Њен дневник о животу у скривању инспирисао је милионе читалаца широм свијета и преведен је на 60 језика.

Тим који је укључивао пензионисаног агента америчког ФБИ-а и око 20 историчара, криминолога и стручњака за податке идентификовао је Арнолда ван ден Берга, релативно непознату личност, као водећег осумњиченог који је нацистима одао скровиште у коме су се крили Ана и њена породица.

Међу онима који доводе у питање истраживање су фондација коју је основао отац Ане Франк, Фонд Ане Франк из Базела и историчар Ерик Сомерс из холандског института НИОД за рат, студије о холокаусту и геноциду.