latinica  ћирилица
01/02/2022 |  11:45 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Парламент Српске о политичко-економској ситуацији у БиХ

У Бањалуци је у току посебна сједница Народне скупштине на којој посланици разматрају документ "Политичко-економска ситуација у БиХ".
Сједница НСРС - Фото: РТРС
Сједница НСРСФото: РТРС

Пренос на РТРС плусу и нашем порталу.

 

У документу "Политичко-економска ситуација у БиХ" истиче се да политичка криза у институционалном функционисању БиХ може бити превазиђена сталним и истрајним разговорима политичких представника.

На почетку сједнице посланицима се обратио предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, који је, у складу са Пословником, заказао данашњу сједницу и предложио дневни ред.

Фото: СРНА

Сједници присуствују лидери парламентарних политичких партија са сједишем у Републици Српски, као и предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Фото: РТРС

Владајућа већина Народне скупштине Републике Српске предложила је данас Народној скупштини 12 закључака о политичко-економској ситуацији у БиХ.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик предложио је да Народна скупштина Републике Српске усвоји више закључака, међу којима је да нису нестали разлози због којих српски представници не учествују у раду заједничких институција БиХ, као и да се предложи закон да се Српска и други колективитети заштите од клевете, односно називања геноцидним.

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић рекао је данас током обраћања посланицима Народне скупштине Републике Српске, да наставе чувати Републику Српску.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић сматра да је потребно отворити активан дијалог за рјешавање свих важних питања у БиХ те да је посебна сједница Народне скупштине мудар политички искорак који отвара врата дијалогу.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да само Парламент Српске може да донесе одлуку о учешћу српских представника у раду заједничких институција БиХ.

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је да сет закона које Република Српске треба да усвоји у процесу враћања одузетих надлежности треба да има свој редослијед, те да је витално да се ван снаге стави "Инцков закон", као и да се имовина Републике Српске укњижи на њене локалне заједнице.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је скупштински материјал за посебну сједницу сиромашан и изнио замјерку што није дозвољено да народни посланици учествују у расправи.

Предсједник НПС-а Дарко Бањац изјавио је да не смије постојати подјела српског политичког корпуса на партије у заједничким институцијама БиХ у којима Срби морају дјеловати јединствено.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић рекао је да је Република Српска реалност, а најбољи чувар њеног опстанка је аутизам данашњих лидера бошњачких партија, одбијање разговора и слијепо инсистирање да је истина само оно што они кажу и да БиХ припада само њима.

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак рекао је да је њихова странка за договор са Бошњацима и Хрватима, те да Република Српска треба да враћа своје надлежности када је ријеч о институцијама које не функционишу на нивоу БиХ.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић удаљио је вечерас са посебне сједнице посланика у Клубу СДС-а Небојшу Вукановића због ометањања излагања лидера СНСД-а Милорада Додика.

Након што је Вукановић удаљен са засједања, представници опозиције разматрају могућност да напусте посебну сједницу.

Подсјећамо, предсједник СДА Бакир Изетбеговић није се одазвао позиву предсједника Народне скупштине да присуствује сједници и изнесе своје ставове.