latinica  ћирилица
02/02/2022 |  19:35 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Додик: Суштина закључака - забранити да се Српска назива геноцидном творевином (ВИДЕО)

Суштина скупштинских закључака са посебне сједнице је да ће се предложити закон којим ће бити забрањено да се колективитети као што је Република Српска, па и БиХ, називају геноцидном творевином и да се конститутивни народи и појединци називају геноцидним, истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, гостујући у Дневнику 2.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

 - Сада по наметнутом "Инцковом закону" то немамо. Желим да нагласим да нико није легализовао тај "Инцков закон" - каже Додик.

Истако је велики значај јучерашње посебне сједнице Народне скупштине.

- Не враћамо се у институције БиХ. Скупштина је рекла да разлози нису престали и то су они разлози који су нас довели у позицију да прије шест мјесеци кажемо да не само да нећемо одлучивати, већ да нећемо бити ни присутни на сједницима заједничких институција. Могу да учествују наши представници, али да се држе става Народне скупштине, Владе Српске и наравно предсједнице Републике Српске - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ наглашава да је то већ донесено у ранијим закључцима.  

- Имате у члану 4, да ћемо учествовати у раду у тачкама који су у интересу за Републику Српску, као што сутра имате у Представничком дому три развојна програма и неколико десетина милиона марака које треба Српска да повуче. Без тих формалних процедура не би то имали - рекао је Додик.

Он је подвукао да опозиција у Републици Српској не зна шта хоће, те додао да они заједно са Ескобаром руше јединство у Српској.

- Њихова једина политика је Милорад Додик. Мржња према мени им је већа од љубави према Републици Српској. И то се најбоље видјело на јучерашњој сједници када су се бунили што ја нисам први говорио, иако то нема никакве везе. О томе не одлучујем ја, али да сам говорио први, знате да би се само закачили за моје изјаве, и да тако често сједнице одлазе у другом смјеру, што само показује да сам им ја једини циљ - подвукао је Додик.