latinica  ћирилица
09/02/2022 |  09:38 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

НСРС о Нацрту закона о аудио-визуелним дјелатностима (ВИДЕО)

Посланичком расправом о Нацрту закона о аудио-визуелним дјелатностима завршено је данашње засједање НСРС. Претходно је размотрен Приједлог закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину - приједлог Клуба посланика СНСД, Приједлог закона о фискализацији, чији је основни циљ смањење сиве економије. Размотрен је и Приједлог закона о обновљивим изворима енергије.
НСРС -
НСРС

Министарка просвјете и културе Наталија Тривић изјавила је да је циљ Нацрта закона о аудио-визуелним дјелатностима подстицање њиховог развоја и промоција аудио-визуелног стваралаштва у Српској.

Образлажући овај нацрт Тривићева је рекла да се овим актом успоставља и систем подршке развоју тих дјелатности и очување вриједности домаћег аудио-визуелног дјела, уз заштиту права и интереса корисника и стварање услова за домаћу и међународну копродукцију.

-------

Циљ размотреног Приједлога закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину је борба против корупције, рекао је у завршној ријечи замјеник предсједника Клуба посланика СНСД-а Срђан Мазалица.

Мазалица је истакао да СНСД стоји иза овог закона који представља опредјељење ка борби против корупције.

- Борба против корупције зависи од добрих законских и системских рјешења. Ми смо управо из тог разлога понудили овај закон. Опредјељење за борбу против корупције постоји у руководству Српске, у Влади Српске - рекао је Мазалица.

Он је рекао да овај закон ступа на снагу годину дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Српске".

---------

Мазалица је рекао да је предложени закон о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину - порески закон којим се процјењује да ли одређена лица могу да докажу начин стицања имовине.

Мазалица је рекао да је њиме предвиђено да се, уколико лица не могу да докажу начин стицања имовине, та имовина опорезује по стопи од 75 одсто.

- Након тога се обавезно упознаје и тужилаштво које би могло утврдити да ли је иза такве имовине можда стајало неко кривично дјело и да ли је кривично дјело послужило да се стекне толико велика имовина, за коју се не може доказати начин стицања - рекао је Мазалица.

--------

Електропривреда Републике Српске  и у будућности ће бити извозно оријентисана, те имати убједљиво најнижу цијену струје за грађане и овдашњу привреду, рекао је посланик СНСД-а Илија Таминџија током расправе о Приједлогу закона о обновљивим изворима енергије.

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић рекао је да се Приједлогом закона о обновљивим изворима енергије дефинишу нове шеме подстицаја с циљем да се утиче на повећање изградње објеката који користе обновљиве изворе, али и удио "зелене енергије" у укупној производњи електричне енергије у Српској.

Ђокић је рекао да је циљ да подстицајне мјере буду засноване на тржишним принципима, али и да се ограничи, односно смањи, раст накнаде за подстицање обновљивих извора, с једне стране.

Предложени закон о фискализацији дугорочно ће донијети бољу контролу промета робе и услуга, смањити сиву економију, створити боље услове пословања и допринијети већим приходима буџету рекла је током скупштинске расправе о овом Приједлогу закона потпредсједница Народне скупштине Жељка Стојичић.

Она је оцијенила позитивним савремена рјешења која нуди овај закон за контролу роба и услуга наводећи да важну улогу у спровођењу новог закона о фискализаији има Пореска управа.

Смањење сиве зове, гдје се послује готовим новцем, један је од основних циљева којима привреда тежи, а најбољи начин за то је регистровање промета путем фискалних уређаја, рекла је помоћница министра финансија Републике Српске Слободанка Поповић образлажући закон о фискализацији пред народним посланицима.

Поповићева је рекла да су анализе показале да актуелни модел фискализације има одређене мањкавости што је указало на потребу измјене система фискализације.

-----------

Потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић очекује извињење од Бегије Смајић из Посланичке групе Заједно за БиХ за скандалозну изјаву да је Војска Републике Српске осуђена за геноцид.

-----------

Пред посланицима ће бити и Приједлог закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину, који је предложио Клуб посланика СНСД-а.

----------

На јучерашњој сједници посланици су размотрили по хитном поступку Приједлог закона о допунама Закона о републичкој управи којим се предвиђа нова републичка управна организација - Агенција за лијекове и медицинска средства Републике Српске и прописују послови које она обавља.

По хитном поступку размотрен је и Приједлог закона о непокретној имовини којим се уређује својина на непокретној имовини која служи као средство вршења и спровођења јавне власти, а коју користе субјекти који врше ту власт од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Посланици су по хитном поступку усвојили Закон о допуни Закона о тржишту хартија од вриједности, чији је циљ да привредним друштвима буде омогућен ефикаснији приступ изворима капитала у околностима њихове смањене ликвидности усљед економских поремећаја проузрокованих пандемијом вируса корона.