latinica  ћирилица
08/02/2022 |  09:50 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

НСРС о Приједлогу закона о допунама Закона о републичкој управи (ВИДЕО)

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра расправом о Приједлогу закона о фискализацији. Посланици су у вечерњем дијелу засиједања размотрили Приједлог закона о допунама Закона о републичкој управи - по хитном поступку.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Пренос на РТРС плус и нашем порталу.

Посланици су претходно размотрили Приједлог закона о измјени Закона о пензијском и инвалидском осигурању - по хитном поступку, као и Приједлог закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти - по хитном поступку.

Приједлогом закона о допунама Закона о републичкој управи, по хитном поступку, предвиђа се нова републичка управна организација - Агенција за лијекове и медицинска средства Републике Српске и прописују послови које она обавља, рекла је министар управе и локалне самоуправе Српске Сенка Јујић.

---

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да предложене измјене Закона о пензијском и инвалидском осигурању омогућавају изједначавање полицијских службеника из Српске и ФБиХ запослених у полицијским агенцијама на нивоу БиХ, када је у питању испуњавање услова за престанак радног односа.

Истакао је да је основни разлог за његово доношење, по хитном поступку, прописивање могућности укидања рјешења којим је утврђен посебан стаж у двоструком трајању. Милуновић је рекао да се њиме омогућава да лице коме је Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Српске утврдио посебан стаж у двоструком трајању, уколико има правни интерес, може да поднесе захтјев за укидање тог рјешења у складу са прописима којима је уређен општи управни поступак.

---

НСРС је размотрила је по хитном поступку Приједлог закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти ради регулисања својине на непокретностима које служе за функционисање субјеката те власти.

Вршилац дужности директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Драган Станковић истакао је да Српска има право да уређује и обезбјеђује својинске и облигационе односе, те заштиту свих облика својине. Он је рекао да је било потребно одредити имовину за сваки ниво власти да би власт у Републици Српској функционисала несметано. Законом о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти уређује се својина на непокретној имовини која служи као средство вршења и спровођења јавне власти, а коју користе субјекти који врше ту власт од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Он је прецизирао да се овим законом уређује својина на непокретној имовини која служи као средство вршења и спровођења јавне власти, а коју користе субјекти који врше ту власт, од потписивања Дејтонског мировног споразума.

- Непокретна имовина која се сматра власништвом субјеката јавне власти Српске, а коју они користе за обављање њихове основне дјелатности, по сили закона постаће својина тих субјеката - рекао је Станковић.

Он је навео да се на овом плану мисли на непокретну имовину у којој субјекти јавне власти обављају своје дјелатности попут објеката и зграда, али и на имовину која је потенцијал економског развоја Српске, јединица локалне самоуправе и свих грађана, што су општа и јавна добра, те добра у општој употреби.

---

Народна скупштина Републике Српске усвојила је по хитном поступку Закон о допуни Закона о тржишту хартија од вриједности.

Циљ овог акта је да привредним друштвима буде омогућен ефикаснији приступ изворима капитала у околностима њихове смањене ликвидности усљед економских поремећаја проузрокованих пандемијом вируса корона.

----

Допуна Закона о тржишту хартија од вриједности предложена је с циљем да се привредним друштвима омогући ефикаснији приступ изворима капитала у околностима њихове смањене ликвидности усљед економских поремећаја проузрокованим пандемијом вируса корона, рекла је данас помоћница министра финансија Република Српске Сњежана Рудић.

Образлажући Приједлог закона о допуни Закона о тржишту хартија од вриједности, рекла је да се овим законом ствара правни основ да се јавна понуда акција емитента може окончати прије истека рока за упис и уплату и у случају да су власници акција, користећи право прече куповине, уписали и уплатили најмање 60 одсто акција.

Предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да Српска неће продати своје акције, нити ће умањити власнички дио Републике Српске у важном стратешком предузећу као што су "Хидроелектране на Требишњици".
 
Министарка финансија Зора Видовић рекла је да порески обвезници неће имати никакав трошак при имплементацији новог Закона о фискализацији, ни код хардвера ни софтвера, већ ће све бити на трошак Владе Српске.

- Уколико буде потребе за мијењањем застарјелих каса, то ће бити обављено на терет буџета уз напомену да то могу бити било какви уређаји који могу подржати нови софтвер за фискализацију - рекла је Видовићева одговарајући на посланичка питања током Актуелног часа.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске интензивно ради на борби против организованог криминалитета и користи тренуте могућности које су се отвориле распакивањем криптоване апликације Скај, изјавио је министар Драган Лукач.

Надлежни у заједничким институцијама БиХ не раде ништа када је ријеч о проблему одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори, а примјер тог нерада је Министарство иностраних послова у Савјету министара на челу са Бисером Турковић, рекла је министарка за просторно уређење, грађевинарско и екологију Републике Српске Сребренка Голић у парламенту Српске.

Голићева је истакла да екпертски тим, именован од Савјета министара, који се бави проблемом одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори добро ради али да надлежни у заједничким институцијама не раде ништа о том питању.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић најавила је да ће се интензивирати сарадња са привредом да се активније укључи у сарадњу са школама о питању практичне наставе ученика код послодаваца.

---------------

Усвојени дневни ред проширен је Нацртом закона о формирању Високог судског и тужилачког савјета Републике Српске, на приједлог посланика.

На приједлог Владе Српске дневни ред је проширен са три тачке које ће бити разматране по хитном поступку - Приједлог закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, Приједлог закона о измјени Закона о пензијском инвалидском осигурању и Приједлог закона о допунама Закона о републичкој управи.

Посланици ће, по хитном поступку, расправљати и о Приједлогу закона о фискализацији.

Посланици би требало да разматрају и Приједлог закона о обновљивим изворима енергије и Нацрт закона о аудио-визуелним дјелатностима, као и Приједлог буџета Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2022. годину.

На дневном реду су и Извјештај о пословању Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и фондова за 2020. годину са извјештајем независног спољног ревизора, Извјештај о раду Правобранилаштва Републике Српске за 2020. годину и Специјални извјештај Институције Омбудсмана за људска права БиХ о говору мржње у БиХ.

Посланици би требали да разматрају и Приједлог одлуке о усвајању Зонинг плана подручја посебне намјене "Аеродром Требиње", а на дневном реду је и давање сагласности на Правилник о платама у институцији Омбудсмана за дјецу.