latinica  ћирилица
23/02/2022 |  07:50 ⇒ 24/02/2022 | 09:12 | Аутор: Агенције

Почела руска операција: Експлозије одјекују у Лугањску, Кијеву, Одеси, Харкову; Мета војни објекти (ВИДЕО)

Русија покренула "специјалну војну операцију ради одбране народа у Донбасу". Украјина прогласила ратно стање. Експлозије се чују широм земље. Бајден најављује "јединствен и одлучан одговор САД и савезника".
Украјина - експлозија (Screenshot from youtube.com/user/gorlowka) -
Украјина - експлозија (Screenshot from youtube.com/user/gorlowka)

6.42 - Амерички предсједник Џозеф Бајден саопштио је да ће се сутра састати са лидерима Г7. САД и савезници ће погодити Русију новим тешким санкцијама, а Америка ће наставити да пружа помоћ и подршку Украјини и њеном народу.

6.32 - Гранична служба Украјине саопштила је да је државна граница нападнута од стране Русије уз подршку Бјелорусије.

6.30 - Борбе се воде у ДНР дуж цијеле контакт линије, саопштио је портпарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин, позивајући украјинску војску да положи оружје.

6.25 - Амерички предсједник Џозеф Бајден најавио је увођење нових санкција Русији.

6.22 - Ројтерс јавља да су одјекнуле двије експлозије у Мариупољу.

6.20 - Обустављен рад аеродрома градова Анапа, Геленџик, Елиста, Ставропољ, Белгород, Брјанск, Орел, Курск, Вороњеж, Симферопољ, саопштила је Росавијација.

6.10 - У Кијеву се чују сирене за узбуну, а велики број цивила напушта главни град Украјине.

5.47 - Предсједник Украјине Владимир Зеленски саопштио је да уводе ратно стање на цијелој територији земље, као и да руске снаге гађају војну инфраструктуру.

5.42 - Руске оружане снаге не наносе никакве ракетне, ваздушне нити артиљеријске нападе на градове Украјине, саопштили су Спутњику у Министарству одбране.
Цивилном становништву ништа не прети. Министарство одбране је додало да су мете напада војна инфраструктура, објекти ПВО, војни аеродроми и авијација украјинске војске.

5.38 - Ен-Би-Си, позивајући се на савјетника министра полиције Украјине, јавља да су се руски падобранци искрцали у Одесу.

5.36 - Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да најоштрије осуђује руски напад на Украјину који предствља ризик за небројене жртве, преноси Ројтерс.

 - Стојимо уз народ Украјине, у ово тешко вријеме, НАТО ће учинити све да заштити и одбрани наше савезнике - рекао је Столтенберг.

5.31 - Предсједник Украјине Владимир Зеленски сазива хитну сједницу Савеза безбједности земље.

5.25 - У Доњецку и Лугањску одјекују експлозије и чује се артиљеријска паљба, јавља дописник Спутњика.

5.08 - Напади крстарећим ракетама

Украјинско министарство унутрашњих послова саопштило да је "у току напад крстарећим и балистичким пројектилима".

5.02 - Украјински медији јављају, екслплозије се чују у Кијеву, Краматорску, Харкову, Одеси Бердјанску, као и у подручју кијевског аеродрома Бориспољ.

4.50 - Бајден упозорио Русију на “даље последице“ након покретања специјалне војне операције у Донбасу

4.03 - Предсједник Русије Владимир Путин наредио је специјалну војну операцију у Донбасу.

3.30 - На захтјев Украјине ванредна сједница СБ

3.23 - Летови цивилних авиона у ваздушном простору Украјине ограничени су због могућих пријетњи по авијацију, наведено из података система за упозорење НОТАМ.

2.20 - Блинкен очекује да Русија крене у акцију пије зоре

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је телевизијској мрежи Ен-Би-Си да очекује "почетак руског напада прије истека ноћи", али да "још увијек види шансу" да се такав сценарио избјегне.

- Чини се да је све спремно за озбиљну руску акцију против Украјине - рекао је Блинкен.

1.27 - Украјинске снаге гранатирале су Доњецк. Испаљено је 10 мина калибра 120 милиметара забрањених Минским споразумима, саопштила је ДНР.

01.09
- Савјет безбједности Уједињених нација састаће се ноћас на хитној седници заказаној на захтјев Украјине, потврђено је у сједишту свјетске организације.

Готово истовремено, Пентагон је саопштио да су руске снаге, распоређене на граници Украјине, спремне за покрет.

23.25 - Привремено су затворени међународни аеродроми у украјинским градовима Харкову и Дњепру.

- Аеродром Харков је привремено затворен 23. фебруара увече на неколико сати, наводи се у саопштењу за летачко особље НОТАМ бр. А0572/22. Слична информација појавила се за аеродром Дњепар - наводи се на сајту портала Авиањуз.

23.20 - Украјина је затражила хитан састанак Савјета безбједности УН у вези са апелом ДНР и ЛНР Руској Федерацији са захтјевом да им пружи војну помоћ, рекао је украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба.

22.12 - Лидери Доњецке Народне Републике /ДНР/ Денис Пушилин и Луганске Народне Републике /ЛНР/ Леонид Пасечник упутили су руском предсједнику Владимиру Путину захтјев за помоћ у одбијању агресије оружаних снага Украјине како би се избјегле цивилне жртве и спријечила хуманитарна катастрофа у Донбасу, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Предсједник Путин добио је писма лидера ДНР и ЛНР са захтјевом за помоћ како би се спријечиле цивилне жртве и хуманитарна катастрофа на основу трећег и четвртог члана споразума о пријатељству, сарадњи и заједничкој помоћи између Руске Федерације и Република - истакао је Песков.

Према његовим ријечима, Пушилин и Пасечник су указали на погоршање ситуације у Донбасу и пријетњу од Кијева.

21.53 - Сједињене Америчке Државе упућују ловце пете генерације Ф-35 и офанзивне хеликоптере АН-64 као појачање јединицама НАТО-а на источном крилу, саопштио је Пентагон.

21.00 - Украјинска Рада одобрила увођење ванредног стања од поноћи на читавој територији Украјине, изузев ДНР и ЛНР.

20.48 - Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је да Америка уводи санкције против компаније оператера гасовода Сјеверни ток 2. Спремни смо и за друге кораке у случају даље ескалације у вези са Украјином, поручио је он.

20.27 - Припадник снага Народне милиције самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) погинуо је усљед ватре коју су отвориле украјинске снаге, саопштили су представници ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре у Донбасу.

Украјинске снаге су у посљедњих сат и по времена 16 пута нарушиле режим прекида ватре у ЛНР, пренио је Спутњик.

20.07 - Британски премијер Борис Џонсон рекао је данас представницима британског финансијског сектора, регулаторних тијела и трговинских удружења да жели да сљедећа транша санкција Русији буде "најтежа могућа".

Позивајући се на извор у британској влади извјештач Ројтерса преноси да је Џонсон током тог састанка говорио о приступу владе санкцијама против Русије након што је Москва, послије признавања самопроглашених народних Република Доњецка и Лугањска, појачала стрепње Запада од инвазије на Украјину у пуном обиму.

19.47 - Криза у Украјини:

19.15 - Одлука Русије да призна независност ЛНР и ДНР посљедица је тога што Кијев саботира испуњавање обавеза које је преузео на себе, рекао је амбасадор Русије при УН Василиј Небензја.

- Желим да истакнем да је оно што се догодило директна посљедица вишегодишње саботаже обавеза из комплекса мјера од стране Кијева - рекао је Небензја и подсјетио да су те мјере потврђене и Резолуцијом СБ УН.

Русија је одлуку донијела увјеривши се да је ситуација безнадежна имајући у виду геноцид од стране Кијева.

18.59 - Амбасадорка САД при Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд изјавила је да Русији треба показати да је изолована.

- Сада није вријеме да се остаје по страни, вријеме је да се дjелује, хајде да заједно покажемо Русији да је изолована у својим агресивним дејствима - рекла је Гринфилдова током засjедања Генералне скупштине УН.

Према њеној оцjени, ситуација у Украјини могла би довести до велике кризе с избjеглицама и до гладовања људи у појединим регионима.

18.50 - Бијела кућа је најавила данас додатне санкције Русији, сугеришући да чак и ако званична Москва не буде предузимала даље акције у Украјини, САД и амерички савезници намјеравају да наставе да санкционишу.

Замјеник савјетника за националну безбједност америчког предсједника Далип Синг није прецизирао када се могу очекивати додатне санкције против Русије, али је предочио које би додатне санкције САД могле да уведу, поменувши и непрекидну контролу руског извоза.

18.49 - Швајцарска ће се уздржати од увођења санкција Русији, саопштиле су власти те земље. Берн, међутим, жели да увјери остале земље да Швајцарска неће бити искориштена као "обилазница" за мјере које је увела ЕУ.

17.40 - Европска унија је и званично усвојила пакет санкција против Русије због признања ДНР и ЛНР. На санкционом списку је 351 депутат Думе и 27 физичких лица и организација, прије свега банкарски сектор, али и представнике медије.

Како се наводи, санкције се уводе као одговор на одлуку Москве да призна ДНР и ЛНР, као и одлуку да тамо упути војне снаге.

17.16 - Шпанија је препоручила својим грађанима да што прије привремено напусте Украјину због погоршања безбједносне ситуације.

17.15 - Украјинска валута хривња ослабила је данас за још један одсто на 29,4 хриврње за долар, слично као у уторак, настављајући силазни тренд због све већег страха од евентуалне руске војне офанзиве.

17.03 - Генерални секретар УН Антонио Гутерес понудо је да се анагажује у циљу мирног разрjешења кризе око Украјине.

- У потпуности сам привржен подршци напорима у циљу разрјешења кризе без крвопролића. Као и прије спреман сам да се ангажујем и лично. Не смијемо да смањујемо напоре усмјерене на потрагу за рјешењем мирним путем - рекао је Гутерес и позвао на деескалацију и уздржаност у Донбасу.

16.57 - Лидери ЕУ састаће се сутра на посебном самиту у Бриселу ради разговора о даљем одговору блока Москви након што је руски предсједник Владимир Путин признао независност два региона на истоку Украјине.

- Важно је да останемо јединствени и одлучни те да заједнички утврдимо наш колективни приступ и поступке - нагласио је предсједник Европског савјета Шарл Мишел.

16.46 - Русија је почела са евакуацијом дипломатског особља из свих својих мисија у Украјини, јавили су руски медији. На згради Амбасаде и Генералном конзулату у Одеси скинуте су руске заставе.

16.32 - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је руском предсједнику Владимиру Путину да Турска не признаје потезе против територијалног интегритета Украјине.

15.49 - Украјина жели безбједносне гаранције од Русије као корак ка окончању сукоба између двије земље, рекао је предсједник Владимир Зеленски на брифингу са пољским и литванским колегама.

- Вјерујем да Русија треба да буде међу оним земљама које дају јасне безбједносне гаранције. Много пута сам предлагао да предсједник Русије сједне за преговарачки сто и говори - рекао је он.

15.20 - Репортер РТРС-а у центру за прихват избјеглица у Ростовској области

14.28 - Министарство спољних послова Русије саопштило је да ће одговор Москве на санкције САД бити оштар.

14.15 - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска неће дозволити одлуке које би угрозиле односе са Русијом.

13.29 - Амбасада Русије у Кијеву почела је евакуацију службеника из Украјине, саопштио је портпарол Амбасаде Денис Гољенко.

Ситуација испред амбасаде је мирна, нема никаквих митинга, полиција и национална гарда дежурају.

13.10 - Лидер ДНР Денис Пушилин изјавио је да је мобилизација у овој републици у пуном јеку. Како је навео, одазивају се сви, од људи који су некад били у одредима самоодбране, до обичних људи, чиновника и посланика.

11.20 - Савјет за националну безбједност и одбрану Украјине донио је одлуку да се уведе ванредно стање на цијелој територији земље, осим Доњецке и Луганске области, саопштио је секретар СНБО Алексеј Данилов.

Како се наводи, оно се уводи са роком од 30 дана, а може бити продужено до 60 дана.

Ову одлуку још треба да потврди Врховна рада.

11.00 - Украјински парламент, Врховна рада, одобрио је у првом читању нацрт закона према којем се Украјинцима омогућава да посједују ватрено оружје и да га користе у самоодбрани, преноси Ројтерс.

- Усвајање овог закона је у интересу државе и друштва - наводе предлагачи, додајући да је потребан због "пријетњи и опасности по грађане Украјине".

10.46 - Оружане снаге Украјине све чешће користе тенкове за гађање Доњецке народне републике, саопштио је замјеник начелника управе Народне милиције ДНР Едуард Басурин.

- Ситуација код нас је све гора. Тенкови у већем броју, артиљерија, не престају са гранатирањем. Отварају ватру дуж цијеле линије раздвајања. На мети гранатирања се нашло 29 насеља наше републике - рекао је Басурин телевизији Русија 24.

10.34 - Русија је од 22. фебруара успоставила дипломатске односе са Доњецком и Луганском Народном Републиком, саопштило је руско Министарство спољних послова.

10.27 - Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да се показало да је генерални секретар УН Антонио Гутерес "изложен притиску Запада" и да даје изјаве о догађајима на истоку Украјине које нису у складу са његовим положајем.

09.57 - У Украјини је почела регрутација резервиста старости од 18 до 60 година, саопштила је прес-служба Генералштаба Оружаних снага земље.

09.14 - Ријеч "инвазија" коју користи амерички предсједник Џозеф Бајден није примјерна за догађаје у Украјини, изјавио је министар финансија Француске Бруно Ле Мер.

-Треба вагати ријечи. Инвазија је инвазија. Ја мислим да то није примјерена ријеч за ову ситуацију (у Украјини). Видјећемо, какве кораке ће наредних сати, дана или недјеља предузимати предсејдник Путин. Међутим, то што се сада дешава је покушај задирања у територијални интегритет Украјине и довођење у сумњу међународних споразума - рекао је министар.

Раније је Бајден изјавио да је Русија својим посљедњим акцијама почела "инвазију" на Украјину.

09.12 - Министар економије Њемачке и вицеканцелар Роберт Хабек изјавили су да би пројекат "Сјеверни ток 2" могао да буде у потпуности обустављен.

08.42 - Министарство спољних послова НР Кине саопштило је да Пекинг никада није био мишљења да су санкције најбољи начин да се рјешавају проблеми.

- Кина се нада да ће релевантне стране покушати да ријеше проблеме кроз дијалог, да ће остати сталожени и показати уздржаност - навео је портпарол министарства.

08.31 - Руска Федерација је ДНР и ЛНР признала у тренутним границама, рекао је новинар Данијел Симић, који свакодневно извјештава за РТРС из Ростова.

08.29 - Русија ће адекватно одговорити на пакет економских санкција које јој је Канада увела, и то по принципу реципроцитета, рекао је руски амбасадор у Отави Олег Степанов.

- Очигледно је да ће Русија одговорити. Одговор ће бити по принципу реципроцитета који постоји у дипломатској транснационалној пракси - навео је Степанов.

08.16 - ЛНР: Украјинска војска је 114 пута протеклог дана прекинула режим прекида ватре.

08.04 - Више од 31.000 дјеце евакуисано је из Донбаса у Русију, саопштила је потпредсједница Државне думе Ана Кузњецова.

Укупно је стигло скоро 100.000 избјеглица.

07.45 - ДНР: Протеклог дана украјинска војска је 66 пута прекршила режим прекида ватре

07.33 - Министарство за ванредне ситуације је спремно да реагује на сваку промјену ситуације у ДНР и ЛНР, саопштио је новинарима вршилац дужности министра за ванредне ситуације Русије Александар Чупријан.

07.24 - У Украјину је стигао још један авион са војном помоћи, саопштила је министарка одбране Канаде Анита Ананд.

- Данас су наше Оружане снаге Канаде обавиле другу испоруку војне помоћи за подршку наших украјинских партнера - написала је министарка на твитеру.

07.16 - Украјинска војска гранатирала је мјесто Спартак унутар Доњецке Народне Републике, саопштио је Заједнички центар за контролу прекида ватре.

Како се наводи, испаљено је пет мина калибра 82 милиметра.

Власти ДНР нису саопштиле да ли је у гранатирању било повријеђених или страдалих, као ни да ли је направљена материјална штета.

07.07 - Власти Аустралије одлучиле су да уведу санкције Русији након признања независности ЛНР и ДНР, саопштио је премијер те земље Скот Морисон.

Како је рекао, та одлука Русије је апсолутно неприхватљива.

- Влада Аустралије ће увести санкције против читавог низа руских званичника који су одговорни за агресију на Украјину. Проширићемо санкције и на оне из ЛНР и ДНР - казао је он.

07.02 - Санкције које Запад уводи Русији ће ударити по џеповима Американаца, изјавио је амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов.

Како је рекао, амерички грађани ће осјетити раст цијена због тих економских мјера које америчка власт уводи Русији.

Говорећи о кризи у Украјини, Антонов је рекао да САД нису учиниле ништа како би наговориле Кијев да испуне обавезе Минских споразума, штавише, подржавали су украјински режим да ништа по том питању не учине.

07.00 - Премијер Јапана Фумио Кисида изјавио је да његова земља уводи санкције ЛНР и ДНР након што је Русије признала те двије самопроглашене републике Донбаса.

- Одлучили смо да уведемо санкције. Обустављамо издавање виза и замрзавамо капитал свим представницима те двије републике. Такође, замрзавамо извоз и увоз са тим републикама - казао је он.

06.58 -

Током ноћи, опет су се чуле експлозије у Доњецку и Луганску.

Према првим информацијама експлозија у Доњецку догодила се на територији телевизијског центра. Жртава није било.

У Луганску је експлозија одјекнула са локације депоа тролејбуса, саопштиле су власти Луганске народне републике, преноси Тас.

Из ЛНР су саопштили и да су у гранатирању од стране украјинских снага безбједности погинула два цивила.