latinica  ћирилица
24/02/2022 |  15:21 ⇒ 25/02/2022 | 07:38 | Аутор: СРНА

Свечано отварање ФЕСТ-а сутра у Београду

У Београду ће сутра бити отворен јубиларни, 50. Међународни филмски фестивал ФЕСТ на којем ће бити приказано више од 80 филмова, међу којима и пет кандидата за престижну филмску награду "Оскар".
Београд - ФЕСТ - Фото: СРНА
Београд - ФЕСТФото: СРНА

Организатори ФЕСТ-а су на данашњој прес конференцији најавили да ће отварање бити са "фактором изненађења", не желећи да саопште име филмског стваралаца који је званично отворити фестивал.

На отварању ће премијерно бити приказан домаћи филм "Страхиња Бановић" Стефана Арсенијевића, који је већ освојио бројне награде на међународним фестивалима.

Продуцент ФЕСТ-а Вања Вуксановић најавила је 450 пројекција у осам дворана и 16 биоскопских сала, наводећи да публици неће бити потребни пи-си-ар тестови и ковид сертификати, него само маске.

Продуцент Индустри програма ФЕСТ-а Николина Вучетић-Зечевић најавила је више од 100 гостију из сегмента филмске индустрије, односно представника филмских фондова са својим пројектима и то из Словеније, Црне Горе, Бугарске, Италије, Француске, као из тек основаног Филмског фонда Републике Српске.

ФЕСТ ће трајати до 6. марта, а биће приказани филмови који су освајали награде на престижним филмским фестивалима, међу којима и два филма најновије свјетске продукције из Русије и САД.

Предсједавајући жирија овогодишњег ФЕСТ-а је глумац и продуцент Милош Биковић.

Награда "Београдски побједник" за изузетан допринос филмској умјетности биће додијељена српским истакнутим личностима из свијета филма - режисеру Емиру Кустурици и глумцу Предрагу Микију Манојловићу.