latinica  ћирилица
26/02/2022 |  17:23 | Аутор: СРНА

Додик: БиХ има пропалу спољну политику коју креира и спроводи СДА

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да БиХ нема јединствен став када је ријеч о спољној политици, зато што постоји само пропала спољна политика коју спроводи СДА преко својих представника, а посебно министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић и њене загушљиве политичке кухиње у којој се неријетко припрема мржња према Србима и Републици Српској и свему ономе што има цивилизацијско обиљежја.
Милорад Додик -
Милорад Додик

Додик је истакао да се тако отуђено Министарство иностраних послова у Савјету министара претворило у средство за политичке манипулације.

- Турковићева од непостојеће спољне политике, коју кроји снагом своје деструктивности и природом менталитета који се уклапа у друштвени амбијент у коме преовлађује поремећено резоновање, прави класичну институционализовану превару самопроглашавајући се за креатора спољне политике БиХ, иако је она према Уставу у надлежности Предсједништва БиХ - истакао је Додик.

Додик је нагласио да Турковићева веома добро зна да спољна политика у надлежности Предсједништва БиХ, али она, као и министарство које води упорно крше Устав и износе личне ставове, односно ставове СДА.

Он је поновио да је БиХ неутрална у руско-украјинској кризи, јер Предсједништво БиХ није одлучило другачије.

Упитан да прокоментарише изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића да је логично да БиХ подржи изјаву ЕУ о руско-украјинској кризи, као и одлуку амбасадора БиХ при УН Свена Алкалаја који се без овлашћења придружио изјави ЕУ, Додик је рекао да је та одлука ништавна и самим тим непостојећа.

- Такве изјаве Комшића и понашање Алкалаја представљају њихове приватне ставове, а никако ставове БиХ, која усаглашену спољну политику очигледно нема. Спољна политика БиХ није и не може бити политика коју заступа СДА и њихово његирање Устава БиХ по којем је БиХ састављена од два ентитета и три народа. Спољну политику не може и неће водити СДА - поручио је Додик.

Он је нагласио да због тога Република Српска остаје привржена Уставу БиХ и неће дозволити да се ова и било која која ситуација користи против ње и њеног народа.