latinica  ћирилица
26/02/2022 |  17:30 ⇒ 18:57 | Аутор: СРНА

Петковић: Више села одсјечено због једностране акције тзв. косовске полиције

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је, због једностране акције тзв. косовске полиције у општинама Зубин Поток и Лепосавић, више села остало одсјечено од свијета, као и да мјештани бројних заселака данас нису могли да оду на Задушнице и запале свијеће за своје најмилије.
Петар Петковић - Фото: Facebook
Петар ПетковићФото: Facebook

Петковић је подсјетио да је тзв. косовска полиција без икаквог права прије два дана тешком механизацијом прекопавала путеве у ове двије општине на сјеверу Косова и Метохије.

- Тако су потпуно одсечена гробља у селима и засеоцима Драиновиће, Витакова, Жарева, Шипова, Паруце, Зечевиће и Јунаке у општини Зубин Поток. Због акција косовске полиције мештани ових заселака истовремено су онемогућени да обављају свакодневне послове, одлазе на посао, посећују лекара или чак сахрањују своје преминуле - навео је Петковић.

Према његовим ријечима, слична ситуација је данас забиљежена и у засеоцима општине Лепосавић, гдје на Задушнице Срби из Рашке и Новог Пазара нису могли да обиђу гробове својих предака у селима Врачево, Требиће и Баре.

Петковић је рекао да је одсјечен и пут који води ка селима Стануловиће и Трешњица, гдје се такође налазе мјесна гробља која данас Срби нису могли да посјете.

- Нажалост, и Срби који су данас на Задушнице успели да посете гробља својих најмилијих, наишли су на оскрнављене хумке, разрушене и поломљене споменике у местима која смеју да посећују само на овај дан. И то је слика политике /предсједника Владе самопроглашеног Косова/ Аљбина Куртија и осталих албанских политичара који ни мртвим Србима не дају мира - додао је Петковић.

Петковић је навео да, док год они руше, Канцеларија за Косово и Метохију је ту да обнавља.

- У понедељак ће бити постављени нови надгробни споменици у Кишници, које су албански екстремисти разрушили крајем прошле године, а чију смо обнову обећали - закључио је Петковић.