latinica  ћирилица
10/03/2022 |  12:01 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Додик: Јачање БиХ не може бити засновано на разградњи Српске (ВИДЕО)

Јачање БиХ не може бити засновано на разградњи Републике Српске, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на састанку са њемачком министарком спољних послова Аналеном Бербок.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Поручио је да је спреман на сваки договор који ће БиХ учинити уставно остваривом земљом.

- Као што се јединство и снага ЕУ не могу градити разградњом било које државе чланице, тако ни изградња и јачања БиХ не може бити заснована на разградњи Републике Српске, а што је масовно чињено у прошлости - истакао је Додик.

Изразио је захвалност Бербоковој на показаном интересовању за ситуацију у БиХ и Западном Балкану у цјелини.

Будућност Европе не може се градити тако што ће се разграђивати поједине државе, као ни да се БиХ не може градити ако се не поштује уставни положај Републике Српске, рекао је Додик.

Сматра да постоји сагласност да се под покровитељством Њемачке направи потпуно неутрална правна анлиза о стању у БиХ без политичке примисли и придодавања и жеља шта би требало у томе да иде.

- Треба да се направи једна сурова формално правна анализа о томе шта је рађено и каква је ситуација у БиХ, те да на бази тог документа разговарамо. Чињеница је да је то Бербок разумјела и да би то могло да се деси у наредном периоду, ако то неко не разгради. Мислим да је то добра ситуација - истакао је Додик.

Чланови Предсједништва БиХ одржали су данас састанак са њемачком министарком спољних послова у Сарајеву Аналеном Бербок.