latinica  ћирилица
18/03/2022 |  11:43 ⇒ 16:47 | Аутор: РТРС

УЖИВО - НСРС о мјерама у области индиректних пореза

У Бањалуци је у току посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на чијем је дневном реду информација о мјерама у области индиректних пореза за ублажавање негативних ефеката инфлације. Сједница је заказана на захтјев Владе Републике Српске.
НСРС - пренос уживо -
НСРС - пренос уживо

 

Пренос гледајте на РТРС плус и нашем порталу.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је данас Компензациони фонд Републике Српске исплатио четири милиона КМ по закону о интервентним набавкама.

Вишковић је, обраћајући се у парламенту Српске, рекао да су основне животне намирнице набављене искључиво од домаћих произвођача.

- Тиме ћемо помоћи да ти људи дођу у позицију да откупе нову сировину и тиме правимо производни замах - објаснио је Вишковић.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у Народној скупштини да је јако добро што Српска адекватним мјерама у вези са нижим стопама ПДВ-а усмјерава 110 милиона КМ на смањење цијена основних животних намирница за становништво Српске.

- То је поента, као и да мјесечно усмјеравамо 17,6 милиона КМ на смањење цијена нафтних деривата такође за становништво и пословне субјекте Српске - истакла је Видовићева у завршној ријечи пред народним посланицима о информацији о мјерама у области индиректних пореза за ублажавање негативних ефеката инфлације.

Клубови посланика скупштинске већине у Народној скупштини Републике Српске предложили су закључке према којима треба усвојити информацију о мјерама у области индиректних пореза за ублажавање негативних ефеката инфлације.

У закључцима је наведено да парламент Српске предлаже да се у парламентарну процедуру БиХ упути Приједлог Закона о допуни Закона о ПДВ-у, којим ће бити дефинисане снижена стопа ПДВ-а од нула одсто на основне животне намирнице и виша од 22 одсто на луксузна добра и услуге, уз темпорално ограничење до 31. децембра 2022. године.

Влада Републике Српске предлаже укидање пореза на додатну вриједност на основне животне намирнице, а повећање пореза са 17 на 22 одсто на луксузну робу и услуге, а мјера би важила до краја године, рекла је министарка финасија Зора Видовић. Влада предлаже, каже Видовићева, укидање акцизе на нафтне деривате, с тим да би та мјера важила један мјесец, након чега би се видјело да ли има ефеката.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица оцијенио је у Народној скупштини Републике Српске да се на посебној сједници разматрају корисне и ефикасне мјере које ће у актуелној кризи проузрокованој дешавањима у Украјини помоћи грађанима Српске и привреди.

Он је рекао да ће корист од ових мјера осјетити сви грађани, те је нагласио да је важно да Народна скупштина заузме свој став о овим битним питањима, чиме се истовремено демонстрира снага Српске.

Шеф Клуба посланика СПС Максим Скоко рекао је у Народној скупштини Републике Српске да је опозиција предложила више закључака у вези са информацијом о мјерама у области индиректних пореза за ублажавање негативних ефеката инфлације, а први је да парламент Српске подржава Приједлог закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ којима се на шест мјесеци укидају акцизе на нафтне деривате.

Скоко је рекао да је други закључак да Народна скупштина очекује од делегата у Дому народа парламента БиХ да амандмански дјелују на Закон о допунама закона о ПДВ-у који је достављен на одлучивање Дому народа с циљем смањења предложене ниже стопе од пет одсто на нула одсто.