latinica  ћирилица
18/03/2022 |  12:39 ⇒ 14:48 | Аутор: РТРС

Видовић: Влада предлаже нулту стопу ПДВ на основне животне намирнице

Влада Републике Српске предлаже Народној скупштини Српске да се у паралментарну процедуру БиХ упути Приједлог закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност, којим ће бити дефинисане снижена стопа ПДВ-а од нула одсто на основне животне намирнице и виша од 22 одсто на луксузна добра и услуге, рекла је у парламенту Српске министарка финансија Српске Зора Видовић.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Она је на посебној сједници Парламента, образлажући информацију о мјерама у области индиректних пореза за ублажавање негативних ефеката инфлације, прецизирала да би, према овом приједлогу, стопа ПДВ-а била укунута на лијекове, брашно, хљеб добијен од свих врста брашна, млијеко и млијечне производе, јестива уља, јестиве масноће животињског и биљног поријекла, со, шећер, хомогенизовану дјечију храна и опрему за новорођенчад, те сјемена и садни материјал.Видовићева је навела да је приједлог да ова мјера траје до краја ове године.

- Губитак по основу увођења нулте стопе је 111 милиона на нивоу Републике Српске до краја ове године. Тих 111 милиона било би успмјерено на помоћ буџетима свих домаћинстава у Републици Српској - истакла је Видовићева.

Она је рекла да би посљедица увођења више стопе ПДВ-а на луксузне производе резултирало повећањем прихода на нивоу Републике Српске у износу 16,2 милиона КМ до краја 2022. године.

- Ако на крају погледамо укупан резултат измјене пореза на додатну вриједност са становишта губитка јавних прихода, то је 95 милиона КМ за Републику Српску - нагласила је Видовићева.

Видовићева је рекла да друга мјера коју Влада предлаже јесте да се у паралментарну процедуру БиХ упути Приједлог закона о акцизама у БиХ, којим се предвиђа да акцизе за нафтне деривате износе 0 КМ по литру, што би се примјењивало један мјесец.

Она каже да би на крају тог мјесеца било утврђено да ли ће ова мјера бити продужена и у каквом облику или укинута, те додала да све зависи од тога како ће се кретати тржиште нафтних деривата.

У Бањалуци је у току посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на чијем је дневном реду информација о мјерама у области индиректних пореза за ублажавање негативних ефеката инфлације.