latinica  ћирилица
18/03/2022 |  18:09 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

НСРС усвојила закључке о укидању ПДВ-а на основне животне намирнице и акциза на нафту (ВИДЕО)

Народна скупштина усвојила је закључке о укидању ПДВ-а на основне животне намирнице и укидању акциза на нафту и нафтне деривате.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: Wikipedia
Народна скупштина Републике СрпскеФото: Wikipedia

Овим ће бити ограничен вртоглави раст цијена и пружена помоћ становништву у вријеме глобалне политичке и економске кризе која се одразила и на тржиште Републике Српске.

Ово ће бити ставови представника Републике Српске у Дому народа већ у наредну сриједу.

Нулта стопа ПДВ-а на девет категорија производа из групе основних животних намирница, а повећана стопа од 22 одсто на 13 категорија из области луксузне робе приједлог је Владе као помоћ грађанима у сузбијању посљедица инфлације.

Ова мјера на снази би била до краја године, након чега би услиједила нова анализа. Процијењено је да ће то буџет коштати око 95 милиона марака.

По основу увећане стопе ПДВ-а приходовано би било око 16 милиона више, али би због нулте стопе минус износио 111 милиона марака.

- Губитак по основу увођења нулте стопе је 111 милиона на нивоу Републике Српске до краја ове године. Тих 111 милиона било би успмјерено на помоћ буџетима свих домаћинстава у Републици Српској- изјавила је министарка финансија Српске Зора Видовић.

Друга мјера је укидање акциза на нафтне деривате на мјесечном нивоу која би Српску коштала око 17 и по милиона марака мјесечно.

Премијер Српске Радован Вишковић рекао је да је то усаглашено са Владом ФБиХ и да би на снагу могло да ступи већ од наредног мјесеца.

- Тако да бисмо ми, већ од 1. априла, а то није првоаприлска шала, укинули акцизе на гориво - 30 фенинга за дизел горива и 40 на бензин - рекао је Вишковић.

Све ово буџет Српске моћи ће да поднесе, увјерава и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

О акцизама ће се накнадно одлучивати за сваки наредни мјесец, а њихово укидање на период од шест мјесеци, како је то било усвојено у Представничком дому парламента БиХ, је непроводиво, истиче Додик.

- Зато то није усвојено прије три дана у Дому народа. Експерти кажу да то није могуће - поручио је Додик.

У опозицији и даље сматрају да је требало подржати укидање акциза на шест мјесеци. Кажу да је заказивање сједнице Народне скупштине одуговлачење процеса са циљем да та мјера не буде ни проведена у пракси.

Из опозиције су предложили и да се средства за помоћ грађанима обезбиједе кроз ребаланс буџета, али и да Влада ограничи акумулирану маржу на нафту и нафтне деривате у износу од максимално 15 одсто.

Ниједан од амандамана опозиције ипак није усвојен, док су владини закључци добили подршку посланика.

Премијер Српске каже да је сада потребно извршити притисак на Управу за индиректно опорезивање да у што краћем року реализују допуне Закона о ПДВ-у, како би што прије на снагу ступила мјера диференциране стопе.