latinica  ћирилица
24/03/2022 |  14:13 | Аутор: СРНА

Интерпелација за враћање топлог оброка и регреса

Синдикат управе Републике Српске ће с циљем враћања права на топли оброк и регрес радницима у јавном сектору у наредних десет дана упутити интерпелацију Народној скупштини Републике Српске, закључак је данашње посебне сједнице Скупштине Синдиката управе Српске.
Синдикат управе Републике Српске - Фото: РТРС
Синдикат управе Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник Синдиката Управе Божо Марић рекао је новинарима што су закључак о враћању права на топли оброк и регрес на данашњој сједници подржали и представници посланичких клубова у Народној скупштини Републике Српске, и то Игор Жунић у име СНСД-а, Раденко Чупић из ПДП-а, Маринко Драгишић из Уједињене Српске, а СПС је представљао Драгутин Шкребић.

- Срђан Тодоровић /СП/ је требао да дође, јуче су нам послали писану подршку Демос и Народна партија Српске - изјавио је Марић.

Он је подсјетио да је још у децембру Народна скупштина Републике Српске закључком обавезала Владу да усклади законе о платама са системским законом о раду како би обезбиједили топли оброк и регрес за 54.187 запослених у јавном сектору, који то право тренутно не остварују.

- Влада Републике Српске је недавно усвојила правилник о обрачуну и начину обрачуна плате, изгледу платног листића. Сада за 54.187 радника у Републици Српској не можемо да искажемо шта је то плата, топли оброк, регрес, јер када бисмо то /правилник/ примијенили у јавном сектору видјели бисмо да имамо хиљаде радника који имају мању плату од најниже загарантоване - изјавио је Марић.

Он каже да Синдикат управе поздравља најаву предсједника СНСД-а Милорада Додика о повећању плата за 10 одсто, али да истовремено тражи да се врате топли оброк и регрес, јер радници у здравству, полицији, просвјети, управи и правосуђу не могу бити дискриминисани с обзиром на то да је директно или индиректно Влада њихов послодавац.

Интерпелацију је саставио правни тим Синдиката управе Српске чији је секретар Милорад Митровић појаснио да документ садржи упоредно-правну анализу права радника на исхрану у току рада и остваривање права на регрес.

Предсједник Синдиката радника унутрашњих послова Српске Аница Јондић каже да је интерпелација наставак иницијативе покренуте прошле године и да она више не може да се одгађа, с обзиром на то да се за примјену ових права морају измијенити дијелови закона о раду у околностима када се мандат садашњег састава Народне скупштине Републике Српксе приводи крају.

Предсједник Струковног синдиката доктора медицине Српске Јовица Мишић поручио је да се интерпелацијом не тражи повећање коефицијента, као ни платног разреда, већ само враћање права на топли оброк и регрес.

Предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Српске Мирко Шербеџија поручио је да топли оброк и регрес апсолутно немају алтернативу и да су егзистенцијално право, уколико је намјера да се радници задрже у Републици Српској.

Предсједник Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити Српске Жељко Шукало поручио је да је ријеч о јединственој прилици да се у наредних три мјесеца ријеши проблем са топлим оброком и регресом.

Посебна сједница Скупштине Синдиката управе Републике Српске одржана је у хотелу "Кардијал" у Теслићу.