latinica  ћирилица
25/03/2022 |  11:40 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

У Броду обиљежено 30 година од злочина над Србима (ВИДЕО)

У Броду, у насељу Рит, једном од симбола почетка страдања српског народа у овој општини, обиљежено је 30 година од злочина који су починиле регуларне оружане снаге Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице.
Сијековац - Фото: РТРС
СијековацФото: РТРС

"Крваве мартовске зоре", тако се у Броду каже за ове дане у марту када је 1992. године почело страдање српског народа од Хрватске војске и паравојних јединица, рекао је данас предсједник Предсједништва бродске Борачке организације Зоран Видић на обиљежавању 30 година од убистава Срба у Мјесној заједници Рит.

Вијенце испред спомен-обиљежја положиле су породице убијених, делегација Борачке организације Брод, начелник општине Зоран Видић са сарадницима, делегација Мјесне заједнице Рит, те организације које су проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата и представници политичких партија.

Сутра ће у Сијековцу бити обиљежено 30 година од злочина над српским цивилима. 26. марта 1992. године, у Сијековцу је убијено девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године.

- Недопустиво је да 30 година, од првог ратног злочина почињеног на територији БиХ над српским цивилима у селу Сијековцу у општини Брод, правосудне институције БиХ нису казниле починиоце и налогодавце - изјавио је предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић.

Обиљежавамо овај догађај да се не забораве жртве, али и починиоци тог стравичног злочина, поручио је Душко Милуновић, министар рада и борачко- инвалидске заштите Српске.