latinica  ћирилица
25/03/2022 |  15:43 ⇒ 19:10 | Аутор: РТРС

Херцеговина под ватреном стихијом (ВИДЕО)

Херцеговина је и даље под ватреном стихијом, а најкритичније је у требињском селу Брани До и у Љубомиру, гдје због вјетра букти на све стране.
Хеликоптерски сервис Српске гаси пожар (архив) - Фото: РТРС
Хеликоптерски сервис Српске гаси пожар (архив)Фото: РТРС

Мјештани, ватрогасци и шумари и даље су на терену, успјели су да одбране куће, али због вјетра пожар се шири шумом, на неприступачном терену.

Гори и на Зубачком платоу, гдје требињским ватрогасцима од сриједе помаже хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

У осталим херцеговачким општинама стање је, за сада, мирније.

Пожари у близини села Брани До и Брова у Љубомиру, који су јуче локализован, поново су се током ноћи проширили и приближили кућама.

- Од јуче од десет сати прво смо бранили куће Анђелића које су на брду, па смо ноћас бранили на другом крају, па се јутрос од пет поново активирала. Не можемо против ватрене стихије, ово је катастрофа, пожар је огромних размјера и захватио је подручје према Пијавицама. Угрожена је наша кућа, покушаћемо да одбранимо објекте. Ми смо јутрос све ставили под контролу, али вјетар је поново активирао ватру, тако да је немогуће угасити - каже Радомир Анђелић, мјештани села Брова.

Вјетар је тренутно највећи непријатељ. Екипе су на терену већ седми дан и једино што могу да ураде јесте да одбране куће мјештана.

Вјетар је поново распламсао и пожар на Зубачком платоу, али становништво и имовина нису угрожени. На овом подручју у гашењу пожара укључен је и хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

- Пожар се активирао око 2.00 сата када је почео повјетарац и мислим да ћемо то данас заједно са Хеликоптерским сервисом угасити, јер хеликоптер остаје и сутра код нас, али најгори нам је терен у Браном Долу гдје је терен зарастао шибљем и гдје можете чекати само на путној комуникацији - рекао је Здравко Кашиковић, командир Трериторијалне ватрогасне јединице Требиње.

На подручју Невесиња активна су три пожара. Ватрогасне екипе концентрисане су у селу Зови До, гдје се ватра примакла кућама.

У билећкој општини и даље је активно неколико пожарних линија, од којих је најдужа између села Граница и Подгорје.

У Гацку је стање мирније у односу на претходне дане - гори и у рејону Корита и у ширем подручју Цернице, али нема опасности по имања мјештана.

Мирније је и у Љубињу. Претходне ноћи угашен је пожар на платоу Радимље, али је током дана избио нови на подручју Жрвња, који, за сада, не пријети имовини мјештана.