latinica  ћирилица
29/03/2022 |  08:32 ⇒ 08:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Обилне кише у Аустралији, поново наређена евакуација (ВИДЕО)

Обилне кише погодиле су данас источну Аустралију, а власти су издале наредбу за евакуацију хиљада становника због поплава, по други пут овог мјесеца, и упозориле да ће временске непогоде вјероватно потрајати и у наредном дану.
Поплаве у Аустралији (фото: EPA-EFE / DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT) -
Поплаве у Аустралији (фото: EPA-EFE / DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT)

Понегдје је пало око 280 мм кише у посљедња 24 часа.

Са порастом нивоа ријека становницима града Лисмор на сјеверу Новог Јужног Велса, који су били најтеже погођени рекордним поплавама прије мјесец дана, наређено је да се евакуишу данас до послијеподнева, преноси Ројтерс.

Метеоролошка служба је упозорила на потенцијално опасне по живот бујичне поплаве, дуж сјеверне обале Новог Јужног Велса, на подручју већем од 500 километара.

У неким регионима може доћи до изолованих падавина и до 300 мм током наредних шест сати, саопштила је метеоролошка служба.

Очекује се да ће многе зграде, поплављене прије мјесец дана у неким од најтеже погођених региона, поново бити угрожене, рекла је новинарима министарка за ванредне ситуације Новог Јужног Велса Стефани Кук.

Око 3.300 припадника војске остаће у регионима погођеним поплавама како би помогли у евакуацији становника, саопштило је аустралијско Министарство одбране.

Број погинулих у посљедњим поплавама порастао је на два, пошто је још један човјек пронађен мртав у држави Квинсленд, након што се његово возило заглавило у бујичним водама.

Неколико градова широм сјеверног Новог Јужног Велса и југоисточног Квинсленда и даље се бори са чишћењем тона отпада након разорних поплава раније у марту, наводи Ројтерс.