latinica  ћирилица
29/03/2022 |  13:17 | Аутор: СРНА

Тадић: О страним судијама одлучује Парламент

Предсједник Уставног суда БиХ Мато Тадић рекао је да овај суд нема надлежност да утврди до када ће у БиХ остати стране судије, али да у Уставу пише да након првих пет година Парламентарна скупштина БиХ може донијети закон и регулисати другачије питање њиховог избора.
Мато Тадић - Фото: РТРС
Мато ТадићФото: РТРС

Тадић је истакао да тај закон никада није донесен.

Он је нагласио да је питање међународних судија ријешено Уставом БиХ, те да не дијели мишљење да Уставни суд дјелује према политичким критеријума, него ради у складу са професионалним стандардима.

- И ми, као и остали грађани БиХ слушамо те коментаре и знамо да неко јесте, а неко није задовољан - рекао је Тадић на конференцији за новинаре у Сарајеву, одговарајући на Срнино питање у вези са општим ставом јавности Републике Српске о политичком, а не правном дјеловању Уставног суда БиХ, као и о захтјевима за одласком страних судија из БиХ.

Према његовим ријечима, домаће судије у Уставном суду БиХ "немају никакав проблем у комуникацији са страним судијама", као ни регистрар нити особље суда, тим прије јер је ријеч о "стручњацима који су били судије и у Европском суду за људска права".

Тадић је рекао да је Уставни суд у посљедњих 12 година ријешио 60.239 предмета, те да је у томе у 99,1 одсто случајева учествовало свих шест домаћих судија, а да су у само 0,9 одсто случајева учествовале стране судије.

Према његовим ријечима, ниједна одлука у овој институцији не може се донијети без пет гласова, што значи да је за сваку донесену одлуку морао гласати и Србин и Бошњак и Хрват.

Потпредсједник Уставног суда БиХ Мирсад Ћеман рекао је да "кад се постављају оваква питања, очигледно се мисли на одлучивање о тешким правно-политичким питањима", док се други потпредсједник Уставног суда БиХ Миодраг Симовић није оглашавао у вези с овом темом.