latinica  ћирилица
29/03/2022 |  18:13 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Мјерама Владе Српске стати у крај цијенама и инфлацији (ФОТО/ВИДЕО)

Очувати куповну моћ грађана и одржати инвестиције, циљ је мјера Владе Српске против инфлације, каже премијер Радован Вишковић. У односу на прошлу годину цијене производа су повећане за више од седам одсто али повећањем плата, пензија и социјалних давања, те субвенцијама у привреди и пољопривреди покушава се помоћи становништву и домаћој производњи.
Радован Вишковић (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Радован Вишковић (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Циљ је што више ублажити посљедице поскупљења.

Статистичке бројке показују да су цијене у фебруару у односу на јануар ове године расле за 1,3 одсто. Ако се пореде фебруарска поскуљења са истим мјесецом 2021. године тај проценат је значајно већи - 7,2. Највише су на то утицали производи из увоза.

- Нас увозна роба гура у проблеме. Ми на домаће робе немамо толику инфлацију и толика је да је она по европским стандардима занемарива - рекао је Вишковић.

Због тога, опредјељење Српске је да помаже домаћу производњу , између осталог различитим субвенцијама у производном сектору, каже премијер Вишковић. Плате су, подсјећа расле већом стопом у односу на инфлацију и то ће тако, тврди, бити и убудуће. Ово је добар начин ублажавања негативних посљедица и пандемије и инфлације сматрају и економисти.

- У условима увезене инфлације која је инфлација трошкова повећањем плата биће сачувана куповна моћ и стандард - истакао је декан Економског факултета у Бањалуци Миленко Крајишник.

Предсједник УМЕК-а Срђан Удовичић истакао је да се треба окренути домаћој производњи.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Размјена мишљења, искустава и знања, заједнички рад свих институција и стручњака у Српској у циљу ублажавања негативних посљедица одређених криза давао је резултате и раније, каже предсједница Жељка Цвијановић. То ,сматра, потврђује и чињеница да имамо рекордан број запослених без обзира на пандемију. Тај рецепт ,поручује, треба примијенити и у борби са инфлацијом.

- Од изразитог су значаја ове мјере које је донијела Влада које подразумјевају раст личних примања - истакла је Цвијановић.

Званичници Српске оцијенили су значајном за рјешавање економских проблема и конференцију коју је у Бањалуци организовало Удружење младих економиста. На дневном реду је било управо питање инфлације,али и међународна сарадња, дигитална трансформација и тржиште некретнина.