latinica  ћирилица
29/03/2022 |  21:04 | Аутор: СРНА

Линта: Промоција лажних митова

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да додатак уџбенику историје за девети разред основне школе у Тузланском кантону у којем пише да су Срби агресори представља један од бројних доказа ширења мржње према Србији и српском народу на подручју Федерације БиХ, као и да бошњачки политичари промовишу лажне митове.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је подсјетио и да од 2018. године ученици основних и средњих школа у Кантону Сарајево на часовима историје уче лекције о непостојећој агресији Срба на БиХ од 1992. до 1995. године, опсади Сарајева и "геноциду" у Сребреници, што је регулисано скандалозним законом о основном и средњем образовању из 2017. године.

Он је нагласио да бошњачки политичари и интелектуалци промовишу лажне митове о "српској агресији, опсади Сарајева и геноциду у Сребреници", саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Брутална је лаж да су Србија и Срби извршили агресију на БиХ, а да су Бошњаци водили одбрамбени рат и били жртве такозване великосрпске агресије - рекао је Линта.

Он је нагласио да се поставља питање како је могуће да су Срби, чији су преци живјели дуги низ вијекова на подручју БиХ, могли да изврше агресију сами на себе.

Према његовим ријечима, безочна је лаж да је Сарајево било под опсадом Војске Републике Српске.

- Бројне чињенице јасно показују да се радило о блокади и да је Сарајево било подијељен град, што је утврдила и Међународна независна комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву. Истина је да су Срби у Сарајеву доживјели масовне злочине и етничко чишћење, о чему се не говори у приручницима за бошњачке ученике - рекао је Линта.

Линта је поручио да је и потпуна лаж да се у Сребреници десио геноцид над Муслиманима.

- То је закључила и Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године. Истина је да се на подручју Сребренице десио злочин над Србима и Муслиманима - нагласио је Линта.

У Министарству образовања и науке Тузланског кантона промовисан је додатак уџбенику историје за девети разред основне школе аутора Алмире Бећировић и Назима Ибрахимовића, у којем, између осталог, пише да су "Срби агресори на БиХ".

Ибрахимовић је, иначе, био припадник такозване Армије БиХ од 1992. до 1995. године, а иницијативу за креирање овог уџбеника је 2017. године покренуо посланик у Скупштини Тузланског кантона Мидхат Чаушевић.