latinica  ћирилица
03/04/2022 |  07:06 ⇒ 09:56 | Аутор: РТРС

У Србији данас предсједнички, парламентарни и локални избори (ВИДЕО)

У Србији се данас одржавају предсједнички, парламентарни и локални избори, а право гласа има око 6,5 милиона грађана. На предсједничким изборима на гласачком листићу је осам кандидата, а на парламентарним 19 листа.
Избори у Србији (Фото: Танјуг/ Зоран Зестић) -
Избори у Србији (Фото: Танјуг/ Зоран Зестић)

Републичка изборна комисија /РИК/ утврдила је да 6.502.307 бирача има право гласа на предсједничким и парламентарним изборима.

Гласање ће трајати до 20.00 часова. Грађани ће моћи да гласају на 8.255 бирачких мјеста.

Држављани Србије у иностранству гласаће на 77 гласачких мјеста у 35 држава.

У трци за предсједника Србије ове године су актуелни предсједник Србије Александар Вучић, кандидат групе грађана "За уједињену, праведну и стабилну Србију" Здравко Понош, кандидат групе грађана "Српски патриота" Миша Вацић, кандидат коалиције "Суверенисти" Бранка Стаменковић.

Кандидати за предсједника Србије су и Милица Ђурђевић Стаменковски испред Српске странке Заветници, затим кандидат коалиције за Краљевину Србију – ДСС Милош Јовановић и кандидат коалиције Двери и ПОКС-а Бошко Обрадовић.

Бирачи са Косова и Метохије, на парламентарним и предсједничким изборима, гласају у четири општине централне Србије - Тутин, Рашка, Куршумлија и Бујановац.

Грађани ће гласати и за градоначелника Београда. Међу 12 кандидата су и прослављени ватерполиста и актуелни градоначелник Новог Београда Александар Шапић, адвокат Тома Фила, познати љекари Миљко Ристић и Младен Кочица те прослављени кошаркашки тренер Душко Вујошевић.

Коначан број бирача на локалним изборима у Београду је 1.600.463, утврдила је Градска изборна комисија.

Предсједник РИК-а Владимир Димитријевић је навео да ће први пресјек излазности бити у 10.00 часова и послије тога, на свака два сата.

Прве прелиминарне резултате РИК ће саопштити 24 часа од затварања бирачких мјеста, у понедјељак, 4. априла, до 20.00 часова.

Републичка изборна комисија дужна је да званичне резултате саопшти најкасније до 7. априла у 20.00 часова.