latinica  ћирилица
04/04/2022 |  08:33 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Вишковић: Биће повећања плата и пензија, о износима након договора

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће у Српској бити повећане плате и пензије, али да ће конкретни износи бити објелодањени тек када буду завршени разговори са социјалним партнерима.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је истакао да ће о најављеном приједлогу за ванредно повећање пензија изаћи у јавност тек када о томе буду завршени разговори са Удружењем пензионера Републике Српске.

- Када то са њима договоримо, заједно ћемо изаћи у јавност и рећи колико је повећање и од када иде. Исти састанак планирамо и са пословном заједницом и синдикатима у вези са повећање плата запослених. Дакле, биће повећања пензија, плата и борачких додатака, а с нашим партнерима ћемо договорити вријеме ступања тих мјера на снагу и тачне износе - прецизирао је Вишковић за "Српскаинфо".

Он каже да би било коректно да привредници подигну плате и у приватном сектору.

- Влада Српске у континуитету даје олакшице нашем привредном сектору. Већ сам раније поменуо да плаћају много мању цијену електричне енергије него привредници у окружењу. Ми смо приликом доношења буџета за ову годину ишли превентивно са одређеним рјешењима. Одрекли смо се одређених прихода у буџету укидањем парафискалних намета и смањивање пореског оптерећења, како би и наш приватни сектор дошао у позицију да повећава плате својим запосленим - рекао је Вишковић.

Он истиче да ће Народна скупштина Републике Српске на сљедећој сједници ићи са измјенама Закона о подстицајима у Српској гдје за све послодавце који повећавају плате својим запосленима враћају 30 и 70 одсто уплаћених пореза, управо као стимулацију да и тај сектор иде с повећањем плата.

- Та наша мјера траје од 2019. године. До сада смо по том основу уложили више од 25 милиона КМ на поврат уплаћених пореза и доприноса, који су се односили на повећање плата. Очекујем да приватни сектор повећава плате, јер се и цијене производа, који се раде у реалном сектору, повећавају. Ако су поскупиле основне животне намирнице, онда плате запослених не могу да остану на истом нивоу - рекао је Вишковић.

Говорећи о оптужбама на рачун Владе Српске у вези са закључцима Народне скупштине из децембра, којим је задужена да повуче сагласност са споразума о преношењу надлежности у области ПДВ-а, ВСТС и система одбране, Вишковић је рекао да дати рокови још нису истекли.

- Не знам зашто се некоме жури. Ми имамо све те ствари припремљене. Међутим, моменат у којем се налазимо није погодан. У моменту доношења закључака није било кризе у Украјини и дивљања цијена енергената и основних животних намирница. Ми нисмо одустали од тога али је сада прече да се бавимо инфлацијом и проблемима који су нас сустигли због кризе у Украјини - рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је крајем јануара упућен допис Влади ФБиХ/да се одржи заједничка сједница влада како би разговарали о свим отвореним питањима.