latinica  ћирилица
05/04/2022 |  15:37 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Брнабић: Аеродром у Требињу користиће цијелом региону

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Мостару да је изградња аеродрома у Требињу пројекат важан за цијели регион и да су је изненадиле изјаве из Хрватске да се изградња обустави "док се не утврди утицај тог пројекта на околину".
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC)

Она је истакла да је ово још један аеродром који ће директно и током саме изградње утицати на раст бруто домаћег производа и економије, те на подизање грађевинског сектора и у времену кризе.

- Када гледамо економске разлоге, сви економски показатељи говоре да је то добро за све - за БиХ и Републику Српску, Црну Гору и Хрватску. Анализираћемо све што кажу и ми ћемо као савестан и потенцијални инвеститор одговорити. Мислим да је то пројекат који треба да нас спаја, а не да нас раздваја. Надам се да ћемо наћи начин да разговарамо - поручила је Брнабићева.

Она сматра да ће аеродром у Требињу имати позитиван утицај и на хрватски туризам.

- Прагматична сам политичарка и нисам сигурна да разумем разлоге такве реакције. За мене је то сувише одлазак у прошлост, треба да живимо данас и да гледамо у будућност - рекла је Брнабићева новинарима.

Градоначелник Дубровника Мато Франковић затражио је од Савјета министара да заустави изградњу аеродрома у Требињу док се не испита утицај на околину преко државних граница и утврди непостојање утицаја на, како је наведено, извориште ријеке Омбле.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је тим поводом да су Република Српска и БиХ у цијелости опредијељени за добре односе са Хрватском, али да њиховој изградњи не доприносе покушаји блокаде важних инфраструктурних пројеката.

- Захтјев градоначелника Дубровника да буде обустављена изградња аеродрома у Требињу еклатантан је примјер да Хрватска не жели да гради добре регионалне односе - оцијенио је Кошарац у изјави за Срну.