latinica  ћирилица
05/04/2022 |  18:27 ⇒ 19:14 | Аутор: СРНА

Тришић Бабић: Турковићева и радикални дио СДА покушавају БиХ вратити 30 година уназад

Министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић и радикални дио СДА враћају БиХ три деценије уназад, што је показала и данашњим писмом у којем помиње "опсаду Сарајева", изјавила је савјетница српског члана Предсједништва БиХ за спољну политику Ана Тришић Бабић.
Ана Тришић Бабић - Фото: РТРС
Ана Тришић БабићФото: РТРС

- Писмо Турковићеве свјетским званичницима о подсјећању на 30 година, како она у писму каже, `опсаде Сарајева` још један је од показатеља да бошњачка елита никако да се отргне од догађаја од прије 30 година и да гледа у будућност - рекла је Тришић Бабић за Срну.

Она је истакла да то писмо није ништа друго до покушај враћања БиХ 30 година уназад, да и свјетски званичници то не третирају озбиљно, напомињући да су се други званичници данас окупили на Мостарском сајму и причају о будућности, а да се Турковићева и радикални дио СДА враћају три деценије уназад покушавајући да злоупотријебе украјинску кризу.

Она је напоменула и да је одавно констатовано да Турковићева пише свјетским званичницима без икаквих консултација са члановима Предсједништва БиХ и консултација са својим замјеником Јосипом Бркићем, те да се више нико и не труди да објашњава њене потезе.

Она је истакла да је и изван БиХ одавно зна да су сва њена писма и иступи искључиво у њеној и режији СДА.

- Понекад сумњам да и цијела СДА стоји иза њених иступа - рекла је Тришић Бабић и додала да то није само онај радикалнији дио који више не крије да хоће да се врате на период Републике БиХ због које је и почео крвави грађански рат у БиХ.

Она је подсјетила да су на отварању сајма у Мостару били министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто, премијери Хрватске Андреј Пленковић и Србије Ана Брнавић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Дома народа парламента БиХ Драган Човић, премијер ФБиХ Фадил Новалић и да се на састанцима разговарало о будућности, инфраструктурним, економским пројектима.

- На овом значајном догађају имали смо прилику да чујемо веома сликовит говор премијера Пленковића о догађајима у Европи и куда Европа иде и како треба да се оријентишемо у периоду испред нас... Међутим, бошњачка политика се враћа 30 година уназад - рекла је Тришић Бабић.

Вјероватно, каже, бошњачка политика у негативном смислу, покушава да поново изазове симпатије према БиХ у поређењу са украјинском кризом.

Насупрот писма Турковићеве, каже Тришић Бабић, постоји изјава званичника америчке администрације који је врло јасно рекао да је "Дејтонски споразум на снази све док БиХ не уђе у ЕУ".

Замјеник министра иностраних послова у Савјету министара БиХ Јосип Бркић рекао је да се Турковићева није консултовала са њим о писму.