latinica  ћирилица
05/04/2022 |  15:38 ⇒ 06/04/2022 | 08:57 | Аутор: РТРС

Турковићева у писму свјетским званичницима поново оптужује Србе и Српску (ВИДЕО)

Министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић упутила је писмо свјетским званичницима поводом, како је навела, 30 година од "опсаде Сарајева" у којем је за лоше стање у БиХ окривила политичке представнике Републике Српске, оцјенивши да "безбједносна ситуација у БиХ није задовољавајућа и да БиХ пријети дестабилизација".
Бисера Турковић - Фото: РТРС
Бисера ТурковићФото: РТРС

Износећи своје виђење ратних дешавања у БиХ, Турковићева се у писму осврнула и на активности које Народна скупштина Републике Српске спроводи, у вези са враћањем одузетих надлежности са нивоа БиХ на ниво Републике Српске.

Она је навела да се, како каже, "антиуставни закони налазе у различитим процедурама усвајања", саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Инспектор МУП-а Републике Српске за истраживање ратних злочина Симо Тушевљак рекао је за РТРС да су Срби читав рат искључиво бранили своја огњишта.

- Српске жртве Сарајева су огромне, врло добро знамо да је убиство српског свата на Башчаршији означило почетак рата у Сарајеву. Према томе, то што Бисера Турковић покушава обмањивањем јавности и својим лажима да се враћа 30 година уназад, одвешће је на другу страну историје - поручио је Тушевљак.

Савјетница српског члана Предсједништва БиХ за спољну политику Ана Тришић Бабић рекла је да Турковићева и радикални дио СДА враћају БиХ три деценије уназад, што је показала и данашњим писмом у којем помиње "опсаду Сарајева".

Посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сања Вулић рекла је да о Сарајеву и БиХ током трагичног сукоба прича Бисера Турковић, особа која се на вријеме измјестила што даље од свега тога и уживала ван граница БиХ.

Амбасадорка БиХ у Грчкој Милица Ристовић Крстић изјавила је да Турковићева користи позицију да би промовисала једнострану, ратнохушачку и централистичку политику дијела политичког Сарајева и обмањивала међународне званичнике.