latinica  ћирилица
05/04/2022 |  18:43 ⇒ 18:45 | Аутор: СРНА

Крстић: Турковићева користи позицију за промоцију ратнохушачке политике

Амбасадор БиХ у Грчкој Милица Ристовић Крстић изјавила је да министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић ову позицију користи да би промовисала једнострану, ратнохушачку и централистичку политику дијела политичког Сарајева и обмањивала међународне званичнике.
Милица Крстић - Фото: РТРС
Милица КрстићФото: РТРС

Крстићева је додала да је писмо, које је Турковићива упутила свјетским званичницима, још један од низа покушаја обмане међународних званичника и јавности, те да односи између ентитета и конститутивних народам због њених активности и 26 година послије окончања грађанског рата, никада нису били лошији.

- Писмо је препуно стереотипа и неистина који су засновани на ратној пропаганди и унутаристичкој политици СДА - рекла је Крстићева Срни.

Она је истакла да Турковићева потпуно заборавља да је у том истом Сарајеву живјело око 150.000 грађана српске националности који су протјерани, убијени и нестали.

Према њеним ријечима, Срби, који су кроз историју у великом проценту насељавали подручје Сарајева и околине, чије постојање и дјеловање је уткано у темеље тог града, данас су у том "мултиетничком" граду сведени на статистичку грешку.

- Сарајевски Срби су током рата затварани у логоре, импровизоване затворе, касарне, нестајали су под неразјашњеним околностима и завршили вјероватно у Казанима или другим стратиштима само зато што су Срби - подсјетила је Крстићева.

Она је навела да надлежне институције Републике Српске настоје вратити уставне надлежности које су наметањем и примјеном силе одузете Републици Српској кроз доношење закона на нивоу заједничких институција, а који су донесени у процедури која се никако не може назвати демократском, како то Труковићева наводи.

Турковићева је у писму помињала 30 година од "опсаде Сарајева", а осврнула се и на активности које проводи Народна скупштина Републике Српске у вези са враћањем одузетих надлежности са нивоа БиХ на ниво Српске.