latinica  ћирилица
11/04/2022 |  15:57 ⇒ 12/04/2022 | 07:00 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања на британске санкције (ВИДЕО)

Велика Британија саопштила је да је увела санкције српском члану Предсједништва БиХ и лидеру СНСД-а Милораду Додику и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић због, како је наведено, покушаја поткопавања легитимитета и функционалности БиХ.
Амблем Републике Српске - Фото: РТРС
Амблем Републике СрпскеФото: РТРС

Политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић рекао је за Срну да британске санкције српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додик и предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић неће допринијети стабилизацији односа у БиХ и да су уведене због противљења уласка БиХ у НАТО, те оцијенио да ће се унаредној фази на удару наћи и Србија.

- Плашим се да овај потез Британије није самоиницијативан, већ да је реч о широј акцији неких западних кругова који имају за циљ да оно што сматрају 'својим двориштем' ставе под пуну окупацију, а то су БиХ и Србија које још нису ушле у НАТО - истакао је он.

Анђелковић је нагласио да је удар на Додика сада динамизиран само зато што није желио да допусти улазак БиХ у НАТО, а у наредној фази исто ће се радити и са Србијом, односно, измишљаће се ствари да би се извршио озбиљан притисак на Бањалуку, а касније и Београд с циљем да буду присиљени и Република Српска и БиХ, односно Србија, да уђу у НАТО.

Он је навео да је јасно да Република Српска, односно њено руководство ни на који начин нису нарушавали Дејтонски споразум, него су Дејтон подривали они који су, противно духу тог мировног споразума, наметали централизацију која је у складу са ратним циљевима сарајевске елите.

Каран: Британске санкције су удар на два симбола Српске

Санкције које је данас Велика Британија увела предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и члану Предсједништва БиХ Милораду Додику су удар на два симбола Српске - на представника њених грађана и на представника Српске у заједничким институцијама БиХ, рекао је за РТРС професор уставног права Синиша Каран.

- Санкције су напад на грађане Републике Српске, на изборну вољу свих њених грађана који су на изборима изабрали предсједницу Српске и члана Предсједништва. Напад је то и на политику која се зове заштита интереса Републике Српске. Ово је напад на политику која штити Устав Српске у оквиру уставне позиције БиХ - рекао је Каран.

Савић: Санкције политичарима Српске не доприносе рјешењима

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Александар Савић рекао је Срни да британске санкције истакнутим и изабраним представницима Српске ничему не доприносе, а поготово рјешавању проблема у БиХ.

Савић је упитао да ли су једини начин комуникације у данашњем савременом свијету санкције и постоји ли икакав други начин.

Шпирић: Санкције продубљују отворена питања и стварају простор за кризу

Одлука Владе Велике Британије о увођењу санкција српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић сигурно неће ријешити ниједан проблем у БиХ, већ ће само продубити отворена питања и створити простор за много већу кризу, изјавио је Срни замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић.

- Познато је да су санкције оружје у рукама моћних земаља и моћних играча на међународном плану. Готово је сигурно да неће ријешити ниједно отворено питање него ће их продубити, и продубити кризу. Ове санкције неће помоћи било коме да изградимо боље односе - рекао је Шпирић.

Он је изразио жаљење што представници многих земаља нису схватили да је само унутрашњи дијалог гаранција доброг живота и суживота, а никако наметања споља, поготово увођење санкција.

- Готово је сигурно, ако су Великој Британији једини проблем Република Српска и њено руководство, онда би се могло рећи да глобални свијет живи у идеалним и идиличним условима, што напросто не стоји - рекао је Шпирић.

Новаковић Бурсаћ: Санкције су наставак притиска ради дестабилизације Српске

Одлука Владе Велике Британије о увођењу санкција српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић представља наставак притиска на најистакнутије политичке представнике српског народа ради дестабилизације прилика у Српској, изјавила је Срни шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Бурсаћева је оцијенила да је ријеч о покушају нарушавање угледа Додика и Цвијановићеве на међународном плану, као и заустављања борбе за уставне надлежности и права српског народа да путем својих изабраних представника доноси одлуке у складу са надлежностима.

Она сматра да је то и покушај моделирања изборне воље грађана Републике Српске на наредним изборима.

- Оваква или слична одлука је била очекивана, али ипак изненађује да је администрација те велике земље, некад колонијалне силе, у образложењу посегнула за замјеном теза на начин да се борба за поштовање Устава назива рушењем државе, те за конструкцијама и неистинама који се креирају у Сарајеву о имагинарном руском утицају, подривању међународног права, сецесији и слично који долазе из Републике Српске - навела је Бурсаћева.

Она је указала да управо чињенице говоре супротно јер су генератори кризе на некој другој страни, односно у Федерацији БиХ.

- Имајући на уму да су управо из Велике Британије долазили одређени службеници који су највише утицали на нелегалан и неуставан пренос надлежности и на јако активан лоби који настоји одржати одређене слике и представе рату у БиХ, не чуди настојање администрације те земље да свим расположивим средствима заустави актуелну борбу српског народа за уставну позицију и истину у БиХ, а чији је Додик симбол - додала је Бурсаћева.

Мајкић: Одлука о санкцијана неће допринијети бољим односима у БиХ

Одлука Владе Велике Британије о увођењу санкција српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић ни на који начин неће допринијети бољим односима у БиХ, изјавила је Срни делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.

У маси нејасних и потпуно неразумних потеза које повлаче такозване земље високе демократије, свједоци смо још једне такве одлуке. Обавјештење смо добили путем `Твитер` налога амбасадора Велике Британије Метју Филда који је пожурио да то објави - рекла је Мајкићева.

Она је указала да је британски амбасадор БиХ до сада у безброј примјера показао своју пристрасност и недосљедност.

Организација старјешина ВРС: Санкције - удар на Србе и Републику Српску

Организација старјешина Војске Републике Српске саопштила је да су британске санкције предсједнику Српске Жељки Цвијановић и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику још један историјски удар на Србе и Републику Српску, као највећу и најсветију вриједност српског народа проистеклу из одбрамбено-отаџбинског рата.

Из ове организације истичу да ће Република Српска и српски народ из ових санкција изаћи још јачи, јединственији и чвршћи у опредјељењу да Српска и Срби нису нити за издају, нити за продају.

- У условима немоћи на глобалној свјетској позорници и одсуству храбрости за обрачун са великим свјетским силама, које не могу покорити својим вјековним колонијалним интересима, своје отровне стрелице усмјеравају према једном малом, али слободарском народу и једној малој, али, слободарској Републици Српској - наводе из Организације.

Новић: Санкције - немоћ политике силе која не поштује демократију

Изрицање британских санкција српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић је немоћ политике која признаје силу као демократију, рекао је Срни предсједавајући Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић.

- Изрицање санкција је немоћ политике која нема снаге да води дијалог и не поштује демократско поимање свијета, већ признаје силу као демократију - истакао је Новић.

Он је оцијенио да је изрицање санкција Додику и Цвијановићевој неспорно удар на грађане Републике Српске, који су легално, легитимно и на демократски начин изабрали своје руководство - српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске.

- Са ким то онда желе да разговарају ако не са изабраним представницима народа у Републици Српској? - пита Новић.

Он каже да је за жаљење да се Велика Британија "ставила на страну оних који не само да мрзе, него желе да сатанизују српски народ".

Тегелтија: Британске санкције - атак на цијелу Српску

Српски народ у Републици Српској препознаје да су британске санкције предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику атак на цијелу Српску и њен положај у БиХ, изјавио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милан Тегелтија.
 
Он је рекао за Срну да санкције које је Велика Британија увела највишим од народа на демократским изборима изабраним функционерима Републике Српске, нажалост, нису изненађење, него представљају континуитет пристрасности британске спољне политике у БиХ, која фаворизује бошњачку политику и политику унитаризма у БиХ.

Галијашевић: Злонамјерно британско понашање

Експерт за безбједност Џевад Галијашевић изјавио је данас Срни да увођење санкција Велике Британије предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику показује да се Британија понаша злонамјерно, јер тиме гради јавно увјерење да неко у Српској подрива политички систем и да очекује "нешто од хиљаду километара удаљене Москве".

- Нити је било таквих изјава, нити постоје такве политике, нити Српска мијења свој однос према ЕУ нити мијења однос према Дејтонском споразуму којег јавно подрива лидер СДА Бакир Изетбеговић са њиховим "знањем" - навео је Галијашевић.

Он је нагласио да управо Британци преко Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ желе нестабилну ситуацију, злоупотребљавају домаће службе и институције и желе рат у БиХ као знак рата у Европи, то јест као појаву која би дестабилизовала Европу.

- Зато и ово раде. Ниједна мјера, ниједна радња ниједан политички став нити понашање ни Додика ни Цвијановићеве не даје оправдање за овакве мјере - истакао је Галијашевић.

Он је рекао да Велика Британија то не ради Додику и Цвијановићевој, већ да Британци то Србима раде већ задње двије стотине година, од првих елемената српске самосталности Британија то ради, гања "некаве руске авети на Балкану".

Ћеранић: Санкције указују на генератора кампање против руководства Српске

Декан бањалучког Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић изјавио је данас Срни да увођење санкција Владе Велике Британије предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику указује на генератора кампање која се дуже времена води против Српске и њеног легитимно изабраног руководства.
 
Ћеранић је рекао да овај потез треба посматрати у контексту амбиције британске дипломатије да оствари потпуну контролу на Балканским полуострвом, односно да врати свој некадашњи империјални сјај и односа Британије према Русији и Србима као народу којег су они увијек видјели као мале Русе.

Према његовим рјечима, све оно што нису могли да ураде руском народу, Британци су су покушали да учине српском народу.

Он је додао да би се однос Британије према Русији могао оквалификовати као хибридни рат који траје већ 200 година, те да такав однос према Русима датира од времена када је руска војска предвођена тадашњим руским императором Александром Првим ушла у Париз и потисла потпуно Наполеона и његове трупе.

- Од тада траје отпор према Русији из страха да би та земља могла политички владати цијелом Европом - навео је Ћеранић.

Вулић: Санкције су одраз ваше немоћи

Посланик СНСД-а у Представничкком дому парламента БиХ Сања Вулић поручила је Енглеској и САД да су им јадне њихове силе и моћи, истичући да су санкције одраз немоћи и непоштовања.

- Имајући у виду да ви волите само подобне Србе, нарочито оне из ПДП-а чијој дјеци сте станове обезбиједили у Лондону, не чуди зашто мрзите, презирете и не волите било кога и било шта што српством одише - нагласила је Вулићева у изјави Срни реагујући на саанкције које је Велика Британија увела српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић.

Вулићева је истакла да за земљу за коју треба виза и није нека штета немогућност путовања у њу, а ствари у британском музеју које потражују друге земље као своје благо могу се погледати и онлајн.

- Ви сте као нација фригидни, немате осјећај, нити припадност, па не разумијете шта је љубав без граница ка свом народу и Републици Српској. Ви сте за жаљење. Нису нас уништиле НАТО бомбе, неће ни ваше забране. Република Српска љепша, здравија и моћнија је од свог вашег бијеса, немоћи и злобе. Република Српска је љубав, Република Српска је вјечна! -  поручила је Вулићева.

Стевандић: Санкције врста кажњавања људи који не раде по диктату 

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић сматра да је увођење британских санција српском члану Предсједништва Бих Милораду Додику и предсједници Српске Жељки Цвијановић врста одмазде и кажњавања људи који не раде по диктату.

Стевандић је истакао и да је то доказ да Додик и Цвијановићева нису водили вазалну политику.

Чавић: Санкције - континуитет од настанка Српске

Санкције које је Велика Британија увела предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић и српском члану Предсједиштва БиХ Милораду Додику представљају континуитет према Српској од њеног постанка, оцијенио је предсједник НДП-а Драган Чавић.

- Сваки пут када постоји неслагање у виђењу будућности земље и односа према Дејтонском споразуму и према Уставу БиХ, када постоји неслагање између оних који имају моћ да дају санкције и они који су овде задужени да спроводе Дејтонски споразум и живе у његовим оквирима, сваки пут су се потезале санкције - рекао је Чавић.

Бјелица: Санкције - архаичан метод америке и њених сателита

Члан Главног одбора СДС-а Милован Бјелица изјавио је да је метод санкција политичарима архаичан, а живим га одржавају само САД и сателити који овај дио свијета и даље третирају као своје колоније.

- Тај метод санкција које су у Српској и Србији људи добро осјетили и живјели и сам сам преживио. Због тога никоме то не желим, а растужује ме што и даље третирају овај дио свијета као своје колоније - рекао је Бјелица Срни, реагујући на санкције које је данас Велика Британија увела за предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић и Милорада Додика.

Он је истакао да овдје нема ни рата, ни тензија, ни разлога да парадирају силна оклопна возила, а да Њемачка шаље војску као 1914. и 1941. године.

- Данас видимо да санкције уводе и Русији, да пребројавају свијет методом "или си с нама или си против нас". Наравно, ко год није са њима или жели бити неутралан покушаће да казне и да им се освете - рекао је Бјелица.

Он је оцијенио веома чудним образложење да два српска политичара могу бити пријетња стабилности цијелом западном Балкану, те да су у угрожавању безбједности охрабрени руским предсједником Владимиром Путином, подсјећајући на изреку да "када Русији желе да ударе чвоку, тада нама дијеле шамаре".

Нешић: Образложење за санкције као да је писано у централи СДА

Образложење за увођење санкција предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику као да је писано у централи СДА, а не у Влади Велике Британије, изјавио је предсједник ДНС-а Ненад Нешић.

Нешић је у изјави Срни рекао да ДНС и он лично не подржавају било какве санкције, било коме, оцијенивши смијешним образложење за увођење најновијих мјера.

- Овакве одлуке сигурно не доприносе стабилизацији прилика у БиХ, већ супротно. Овој земљи никада никакво добро није донијело мијешање страних фактора у унутрашња питања, а сви проблеми које имамо су посљедица страног интервенционизма - истакао је Нешић.

СДС против санкција

У СДС кажу да су против санкција било коме.

- Ми смо најбоље на својој кожи осјетили - рекао је посланик СДС-а у НСРС Миладин Станић.

Извор: РТРС/СРНА