latinica  ћирилица
12/04/2022 |  18:36 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Британске санкције - пријетња политичарима који штите Устав (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, на захтјев премијера Кантона Сарајево Едина Форте, Кристијану Шмиту, да је смијени - поручује да су сарајевски политичари навикли да су им странци као џубокс - убациш новчић и онда они свирају пјесму коју желиш да слушаш.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Тако су их навикли, а тако су и од БиХ направили оно што је данас, рекла је Жељка Цвијановић. Форто је у Сарајеву данас разговарао са Кристијаном Шмитом.

Предсједница Српске истиче да су санкције Велике Британије покушај пријетње политичарима у Српској који штите Устав. Истиче, пред притисцима странаца нећемо поклекнути.

За званичнике који штите и промовишу Устав БиХ и Дејтонски мировни споразум, из Лондона санкције. Том пријетњом настоје да прикрију свој нерад, истовремено пришивајући кривицу за неред у БиХ Републици Српској, каже предсједница Српске. Све док је тако, истиче, за БиХ нема оздрављења.

- Свој посао обављам одговорно и много одговорније према овој држави него што су они показали својим дјеловањем у њој. Нисам крива за стање у БиХ, али они јесу, зато што знају гдје леже проблеми, али се не баве њима, него настоје да сву кривицу и оптерећење пребаце на Републику Српску - истакла је Цвијановић.

Док Лондон изриче санкције, у истом дану опозиција даје легалитет одлукама које су у Предсједништву БиХ усвојене без консензуса, гласајући против вета у парламенту Српске. Рачуна ли опозиција, са разједињеним редовима а без јаке предизборне кампање, да посао за њих одради међународна заједница? За предсједницу Српске, игра опозиције одавно је провидна.

- Сад су остали да гласају против зато што су и сами видјели да имамо неколико наших посланика који нису били у прилици да буду на засједању и то је континуитет њиховог понашања када је у питању однос према важним стварима као што је покретање механизма вета - истакла је предсједница Српске.

Јучерашње гласање у парламенту показује да политички курс опозиције води у амбис, истиче потпредсједник НС Денис Шулић. Гласали су, каже, против Милорада Додика а не за Републику Српску и тако направили корак ка преносу надлежности са образовног система Српске на ниво БиХ.

- Па ћемо доћи у ситуацију да наша дјеца у основним школама уче да је Гаврило Принцип био терориста, а не народни херој као што данас уче наша дјеца у Српској, за разлику од образовног система БиХ. Доћемо у ситуацију да наша дјеца неће учити ћирилицу у основним школама - навео је  потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић.

- Какву корист има народ и РС од јучерашњег одбијања опозиције да гласају за српски национални интерес? Никакву. Народ никакву, али они сигурно имају неку награду од оних који не воле Републику Српску С, напредак и опстанак Српске - рекао је посланик СНСД у Народној скупштини Републике Српске Владо Ђајић.

Професор Драго Вуковић упозорава опозицију - у Сарајеву нема политике, тамо се бране национални интереси у сложеној држави. Јер ако немамо тог прага заштите онда имамо већинску демократију гдје се прегласавањем постижу циљеви.

- Посљедице потеза опозиције, која не разликује национални од политичког интереса, за Српску би могле бити погубне. Од опозиционе интересне политике, директно ће „профитирати“ бошњачко политичко Сарајево - каже Вуковић.

Тако је министар спољних послова Бисера Турковић одмах захвалила Британији и САД на санкцијама званичницима Српске. Аналитичар Стевица Деђански упозорава да Сарајеву и странцима, да уруше Српску, помаже опозиција која, каже, има краткотрајно памћење, умјесто да помогне да се почисти неред високих представника. Санцкије су, сматра, само један у низу притисака на Републику Српску.

- Покушавајући да изврше притисак на Додика и Цвијановић реално покушавају да изврше притисак на Српску. Коме то није јасно боље да се не бави политиком или не покушава - додао је Деђански. 

Само она политика која почива на вољи грађана има будућност, упозорава академска заједница.

Санкције демократски изабраним представницима у Српској осудио је и министар унутрашњих послова Србије, Александар Вулин. Напоменуо је да ће Србија увијек подржати Српску да политичким средствима брани своје интересе.