latinica  ћирилица
13/04/2022 |  07:13 ⇒ 09:27 | Аутор: РТРС

Лукић - Мазалица: Наставак старе приче о наметању закона високог представника (ВИДЕО)

На политичкој сцени у БиХ је наставак једне старе приче која је започета 2005. године када је високи представник донио Закон о забрани располагања државном имовином - рекао је професор уставног права Радомир Лукић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Радомир Лукић и Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Радомир Лукић и Срђан МазалицаФото: РТРС

Реагујући на одлуку високог представника у БиХ Кристијана Шмита о суспензији Закона о непокретној имовини Републике Српске, Лукић је навео да та област није у надлежности институција БиХ, него је у надлежности ентитета, те да, како каже, Српској предстоји тежак период борбе за своја права.

Поручује да је врло тешка и компликована ситуација у којој бошњачки народ иде ка томе да све што је од јавних добара јесте власништво БиХ. Тиме се ентитети своде на овиснике, каже Лукић.

 - Нема напретка и прогреса Републике Српске ако нема права на своју имовину, односно ако не може располагати својом имовином - додао је Срђан Мазалица, посланик СНСД у Парламенту Српске.

Он је истакао да за Закон о непокретној имовини Републике Српске постоји Уставни основ и то је члан 68. Устава Републике Српске, због чега је, каже, немогуће оборити тај Закон на Уставном суду БиХ.

Подсјећамо, њемачки дипломата Кристијан Шмит је обуставио Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти што је изазвало оштре реакције у Републици Српској.

- Имовина Републике Српске је имовина Републике Српске и ту не помажу ни бонска, нити било каква овлашћења - прва је реакција српског члана Предсједништва Милорада Додика на потез Кристијана Шмита.