latinica  ћирилица
14/04/2022 |  10:38 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Ускршња порука бискупа Фрање Комарице (ВИДЕО)

У просторијама Бањалучке бискупије Фрањо Комарица, бискуп бањалучки, упутио је Ускршњу поруку, у којој је истакао важност вјере у живот послије смрти, у васкрсење Исусово, што и јесте темељ хришћанске вјере.
Бискуп Фрањо Комарица - Фото: РТРС
Бискуп Фрањо КомарицаФото: РТРС

У ускршњој поруци вјерницима који највећи хришћански празник славе по грегоријанском календару, Комарица је навео да радост означава побједу над страхом, неизвјесношћу, насиљем и смрћу, а мир је супротност од немира, од страхота.

- Главни садржај Ускрса је особа утјеловљеног Сина Божијег - Исуса Христа, невино и недужно убијеног и поново жива, ускрслога, који више никада не умире, него посједује моћ да и другима, који у њега и у његово ускрснуће вјерују, подари нови, вјечни живот - рекао је Комарица у ускршњој поруци.

Бискуп Комарица вјерује да би свако желио да ријечи поздрава Исуса Христа – "Мир вама" одјекују у сваком кутку земаљске кугле, у овом времену које, нажалост, тешко и болно пати због честе примјене безобзирне и дубоко нехумане силе и насиља.

- Од Христа ускрслог понуђени нам мир, за нас, његове ученике и сљедбенике, то јесте за хришћане – јесте задатак који нам је уједно дар да га прихватимо, који од нас захтијева да покажемо како имамо не неко себично, него заиста универзално свеобухватно срце - истакао је Комарица.

Бањалучки бискуп је поручио да у срцу сваког човјека, који се зна отворити жељи ускрслога Христа и његовим утјешним ријечима "Мир вама", налазе се коријени истинског, правог мира, те да ће такав човјек моћи бити градитељ жељеног и потребног мира у овом свијету, који тај и такав мир у људским срцима и заједницама, често сматра утопијом, јер не познаје његове дубоке коријене, нити за њих мари.

Комарица је вјерницима католичке вјероисповијести честитао срећан и благословљен Ускрс, а уз традиционални поздрав "Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!", предстојећи празник Христовог васкресења честитао и вјерницима који славе по јулијанском календару.