latinica  ћирилица
14/04/2022 |  11:23 ⇒ 11:59 | Аутор: СРНА

Шеранић: Препоручује се вакцинација против корона и ХПВ вируса

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је у Народној скупштини да се Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести прописује увођење вакцине против хуманог папилома вирус и вакцине против ковида 19, као препоручених.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Образлажући овај акт у Народној скупштини, Шеранић је прецизирао да се њиме прописује начин финансирања процеса систематске имунизације, као и препоручених вакцина чије би трошкове сносио буџет Српске.

Он је додао да ће унапређењу у примјени Закона о заштити становништва од заразних болести допринијети кориговање појединих дефиниција, садржаја листе заразних болести и стања значајних за епидемиолошки надзор над тим болестима.

- Разлог за доношење овог закона јесте потреба јаснијег дефинисања појединих одредаба Закона о заштити становништва од заразних болести ради квалитетнијег и ефикаснијег управљања системом заштите становништва од ових болести, што представља унапређење за друштво у цјелости - рекао је Шеранић.

Он је подсјетио да је вирус корона свакако и даље присутан у Српској.

- Ми и путем овог акта, као и на бази научених лекција, покушавамо припремити систем за бољи одговор уколико се евентуално погорша епидемиолошка ситуација у вези са пандемијом - рекао је Шеранић и додао да ће вакцинација против ХПВ вируса помоћи у превенирању и контроли када је ријеч о карциному грлића материце.

У образложењу овог акта, који је размотрила Народна скупштина, наводи се да су прецизиране и одредбе које се односе на испуњавање критеријума микробиолошке чистоће, превентивне дезинсекције, стављања лица под санитарни надзор.