latinica  ћирилица
14/04/2022 |  22:09 ⇒ 23:09 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Потребно разговарати, а не пријетњама и санкцијама покушавати замијенити дијалог (ВИДЕО)

Притисци на Републику Српску и њене представнике су стални, укључујући и притисак да се не потпише указ о проглашењу Закона о непокретној имовини Републике Српске, изјавила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у интервјуу за наш политички магазин Печат.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

О свему је, каже, потребно разговарати, а не пријетњама, притисцима, санкцијама и силом покушавати замијенити дијалог.

Они који највише причају о правној држави најмање раде да држава то и буде, јер је за то потребан систем и системска рјешења уз поштовање Устава и закона, а ту нема никакве силе, странаца и наметања, поручује Цијановић.

Налазимо се у једној општој бруталности и све оно што је требало системски да се ријеши, каже, замијенила је нека сила.

- Ваљда је било неопходно да једна држава изађе са санкцијама и покаже своје "мишиће", те да свој дуг отплати према политичком Сарајеву. Онда ту имате и друге неизабране странце, који такође мисле да треба да примјењују силу, а нису имали потребу за тим. Ипак, све ствари могу да се рјешавају у оквиру система. Није се морало реаговати вандалски, дивљачки, брутално и са силом - изјавила је Цвијановић.

Санкцијама Велике Британије се не оптерећује јер зна, каже предсједница Српске, да није направила нешто лоше.

Сматра да би требало да се воде суштински разговори, али се то не дешава, већ се према Српској поново показује сила.

- Али ако ће ми неко испостављати захтјеве упорно да не треба да потпишем оно што је усвојила Народна скупштина Републике Српске, а нисте хтјели да причате са НСРС, са људима на начин да кажете: "хајде да видимо шта овдје не ваља", онда ја не видим како да се одбраним од тога да мене неко санкционише. Никако - поручила је Цвијановић.

Опозиција, посебно ПДП има инволвираност у свему овоме и није ни чудо што смо непомирљиво различити, сматра Цвијановић.

Причати како се троши механизам заштите виталног националног интереса зато што делегирате нешто у Народној Скупштини Српске је бесмислено, сматра Цвијановић.

Додаје да је неподржавање вета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика пропуштена шанса за Српску.

- У чему се не слажемо. Ево посљедња сједница НСРС. Зашто се десило. Јер је њима милије оно што раде Џаферовић и Комшић него да успије Додик. Само је то поента. Не мислим да се политика треба свести на тако просте елементе - истакла је Цвијановић.

Коментаришући угрожену безбједност српског члана Предсједништва, предсједница Српске сматра да нико није наиван и да се мора бити опрезно.

- Ми стално примамо неке пријетње, то просљеђујемо Министарству унутрашњих послова Српске. Добијамо разне мејлове. Али овдје имамо информацију која долази из више извора у периоду од двије-три седмице. И то су наше партнерске службе. И морате обратити пажњу - поручила је Цвијановић.

Владајућа коалиција са кандидатима излази у року од мјесец дана, каже Цвијановић.

Још једном је поручила: став Српске по питању Украјинске кризе је неутралан.

- Дубоко вјерујем да су нам и Руси и Украјинци браћа али желимо да престане рат и посљедице које имају сви људи - изјавила је предсједница Српске.

Интервју са предсједницом Српске можете погледати ОВДЈЕ.