latinica  ћирилица
15/04/2022 |  16:18 ⇒ 19/04/2022 | 13:07 | Аутор: СРНА

Бањац: Иницијатива Борачке организације Приједор је подршка праву, Уставу и Дејтону

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац назвао је иницијативу Борачке организације Приједора да мирним протестима изрази незадовољство против колонијалне политике према Републици Српској - подршком праву, Уставу, Дејтонском споразуму и институцијама Републике Српске.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

Бањац је изјавио Срни да је очигледно да ОХР, високи представник и дио међународне заједнице, не поштујући Устав, Дејтон и међународно право, покушавају да у једној земљи промијене не само уставно-правни поредак, него да усмјере вољу грађана - не да грађани бирају, него да они бирају за грађане.

- БиХ није протекторат, али високи представници и међунардна заједница до сада су се понашали као да је то горе од протектората. Протектор има одређену одговорност, а до сада у БиХ они који су обнашали позицију високог представника нису имали никакву одговорност - истакао је Бањац.

Он је рекао да њемачког политичара Кристијана Шмита није именовао Савјет безбједности, у складу са Дејтонским споразум и да се не може, уколико није именован процедуром, представљати као високи представник.

- Још битније је да високи представници никада нису ни могли да намећу и укидају законе или смјењују легално изабрану власт. БиХ и Република Српска нису ван међународног система, међутим дио међународне заједнице, поготово западне силе, позивајући се на људска права у суштини га највише крше - рекао је Бањац.

Они су у БиХ прекршили међународно право, изричит је Бањац.

- Наравно да је онда разумљиво да Борачка организација, они који су стварали Републику Српску и одбранили је, хоће да покажу да се они нису узалуд борили, да су се борили за Републику и да не могу да прихвате да неки тамо појединац који дође, а поготово из Њемачке с којом имамо јако турбулентна и негативна историјска искуства, хоће да мијења вољу грађана - рекао је Бањац.

Он је истакао да зато иницијативу Борачке организације Приједор не би назвао протестима, већ подршком институцијама Републике Српске, Уставу и уставно-правном систему БиХ.

Борачка организација града Приједора сматра да је неопходно да, у знак подршке институцијама и представницима Републике Српске, свој револт јавно изрази мирним протестима и свим осталим политичким средствима и механизмима грађанског бунта са циљем да се заустави колонијална политика према Републици Српској, изјавио је данас предсједник ове организације Зоран Предојевић.