latinica  ћирилица
18/04/2022 |  18:05 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Опозиција даје легитимитет Шмиту (ВИДЕО)

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је за РТРС да је веома тужно да било ко из Републике Српске даје легитимитет Кристијану Шмиту састајући се с њим, када се зна да је Шмит један од предводника цијеле приче притисака на Републику Српску и одузимања Српској и њеном народу онога што јој припада.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је навео да Шмит као непостојећи високи представник покушава да користи непостојећа и антидејтонска бонска овлашћења, односно да Републици Српској намеће одлуке.

Он је истакао да ће градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, како је сам најавио, сљедеће седмице да се састане са Шмитом - човјеком који је, како каже Ковачевић, својим поступцима рекао да за њега не постоји НСРС, грађани Републике Српске и да је спреман да поништи закон који су у НСРС, највишем законодавно органу Републике Српске, усвојили народни посланици и из власти и опозиције, укључујући и посланике из Станивуковићеве странке.

- Тај један Кристијан Шмит, без икаквих овлаштења и функције, неизабрани странац којег нико није звао да дође у БиХ и кога никада нико од нас није позвао да се бави нашим животима и имовином или било чим што се тиче Републике Српске, поништио је и рекао да више не постоји нешто што су усвојили наши посланици и демократске институције, које су за њега очито небитне - истакао је Ковачевић.

Он је рекао да састанак било којег представника Републике Српске са таквим људима значи да им се даје легитимитет који немају, те да је то срамно и увредљиво за грађане Српске.

Ковачевић је поручио да Република Српска мора да нађе начин како да се одупре пред угњетачима који су дошли да пониште наша демократска, цивилизацијска и грађанска права.

- Ми ћемо наставити да штитимо Републику Српску и њене интересе, а не да сједимо са онима који те интересе поништавају и газе - истакао је он.

Ковачевић је рекао и да представници опозиције "никада немају времена када треба да се заштити Република Српска и подрже људи у Српској који желе да се боре за своју Републику, али да увијек имају времена да сједну са онима који поништавају све што Српској по Уставу и Дејтону припада".

- Исто тако, евидентно је да желе да дају легитимитет људима без легитимитета и то све са једним циљем - да дође до промјене власти у Републици Српској на недемократски начин јер су потпуно свјесни да на изборима и на демократски начин немају шта да траже. Из тог разлога се уздају у Шмита - сматра Ковачевић.

Он је поручио да представници власти у Републици Српској никада неће признати легитимитет Шмита док му то не призна Савјет безбједности УН и док Република Српска као страна не потпише споразум са другим странама да је потребан било какав високи представник, истичући да се то никада неће десити.