latinica  ћирилица
18/04/2022 |  19:05 ⇒ 19/04/2022 | 12:37 | Аутор: РТРС

Признају ли Станивуковић и ПДП Шмита за високог представника? (ВИДЕО)

На великом народном скупу "Слобода", који организује Борачка организација, неће се појавити градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић. Изостанак правда радним обавезама. Док за борце нема времена, зато је за састанак са Кристијаном Шмитом унапријед резервисао термин. Значи ли то да Станивуковић и ПДП, чији је потпредсједник, признају Шмита за високог представника?
Драшко Станивуковић - Фото: РТРС
Драшко СтанивуковићФото: РТРС

Док се институције Републике Српске годинама боре са Уставним судом који је у континитету својим одлукама покушава развластити, одузети јој шуме, воде, пољопривредно земљиште, ударне песнице опозиције договарају састанак са Кристијаном Шмитом, кога Република Српска не признаје, јер нема сагласност Савјета безбједности.

Под плаштом наводне "патриотске освијешћености", Станивуковић каже да ће Шмиту за столом изнијети свој став, али да он неће бити у супротности са закључцима Народне скупштине и институција Српске.

- Господин Шмит ме звао на један састанак који треба вјероватно да се догоди у Бањалуци наредне седмице. Ја сам истакао отвореност да разговарамо, јер сматрам да ће можда моја улога бити да на том састанку кажем своје мишљење. Увијек морамо имати по који прозор и врата отворени за разговор - сматра Станивуковић.

Док отвара прозор Шмиту, Станивуковић затвара врата борцима. Апсурдно је да у граду чији је градоначелник, домаћински неће дочекати борце из свих крајева Републике Српске - исте оне који су у рату стварали, у миру бранили њену територију, коју данас "међународни протектори" хоће да јој отму.

Станивуковић свој изостанак немушто правда раније преузетим обавезама.

- Ја сам такође имао најављене обавезе за сриједу у 17.00 часова, али ћу све наравно одгодити и са својом породицом доћи на Трг Крајине. Мислим да Шмит није добро дошао у Бањалуку, јер знамо како је изабран - навео је Драгослав Топић, шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бањалука.

СНСД у оваквим потезима види континуитет политике ПДП-а, под страним менторством. Подсјећају да је Шмит први пријем у Бањалуци, имао у Агенцији за лијекове којом руководи кадар ПДП-а Александар Золак.

- Ради се о континитету политике ПДП који сви одреда желе и најављују којекаве разговоре. Поставља се само једно логично питање, ако Шмит није високи представник, а није, о чему би они тамо разговарали - поручила је Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић каже да је веома тужно да било ко из Републике Српске даје легитимитет Шмиту састајући се с њим, када се зна да је Шмит један од предводника цијеле приче притисака на Републику Српску и одузимања Српској и њеном народу онога што јој припада.

- Евидентно је да се ради о људима који желе да дају легитимитет људима без легитимитета а са једним циљем, а то је да се дође до смјене власти у Републици Српској на недомократски начин, јер на изборима немају шта да траже - тврди Ковачевић.

Појединци већ покушавају да оправдају Станивуковићев састанак са Шмитом, подсјећајући да га је примио и предсједник Србије Александар Вучић. Није исто, каже Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске.

- Господин Вучић има ту врсту одговорности без обзира да ли се она некоме од нас свиђа или не свиђа. И она може да спријечи неке нежељене ситуације по Републику Српску, а са друге стране ми смо унутар Републике Српске изгласали одлуку у НСРС која је обавезујућа за све странке, па и за странку господина Станивуковића да господина Шмита не признајемо за високог представника - навео је Стевандић.

Да ли је Станивуковић заборавио да је Народна скупштина својим закључцима рекла своје мишљење о Кристијану Шмиту и да нема потребе да их њемачком држављанину било ко понавља, па ни градоначелник Бањалуке?

Због чега је Шмит, баш њега, изабрао за саговорника и да ли би га присуство скупу бораца елиминисало као пожељног саговорника међународне заједнице?