latinica  ћирилица
19/04/2022 |  14:53 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Додик: Запад користи украјинску кризу да се обрачуна са Српском (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Запад украјинску кризу жели да искористи да активира причу о лошим Србима и да се обрачуна са руководством Републике Српске и прије свега са Српском
Додик на трибини "Рат у Украјини - шта значи српска неутралност" - Фото: СРНА
Додик на трибини "Рат у Украјини - шта значи српска неутралност"Фото: СРНА

Додик је на трибини "Рат у Украјини - шта значи српска неутралност" истакао да се кроз актуелну кризу у Украјини види примарни циљ Запада на Балкану, а то је да се разгради српски национ.

Српски члан Предсједништва БиХ је навео да се украјинско питање није постављало ни на једном мјесту одлучивања у БиХ и да је његов принцип неутралност.

Он је указао да западњацима не смета то што су у БиХ срушене све процедуре и то што је Предсједништво БиХ морало заједнички да одлучује о томе како ће се БиХ изјаснити о искључивању Русије из Комитета за људска права и о санкцијама Москви, а што се није десило.

Додик је оцијенио да БиХ и кроз овај спољнополитички колапс доказује колико је бесмислена и неодржива, те указао да је криза у БиХ перманентна.

- Погледајте извјештаје од прије десет година и наћићете реченицу коју и данас чујете - "БиХ је у највећој кризи послије Дејтона". Па била је и прије пет година, она је напросто немогућа земља - рекао је Додик.

Он каже да су странци једини кохезиони фактор у БиХ и указао да велики проблеми постоје између муслимана и Хрвата иако су Срби и Република Српска ти који се сатанизују.

Према његовим ријечима, уочљиво је да у неким земљама на Западу има далеко више симпатија да се одржи оваква БиХ, него што се има разумијевања за Србију која својом политиком покушава да се интегрише у саму ЕУ.

- У једној таквој атмосфери, ми у БиХ, прије свега Република Српска је изложена перманентном и сталном притиску да брани оно што је већ добила Дејтонским споразумом - рекао је Додик.

Он је оцијенио да је простор БиХ данас додатно дестабилизован и да је БиХ "једна велика невоља и регресија имајући у виду да међународни фактор није одустао од одузимања оног што јесу права.

- Проблем Републике Српске је вјечити проблем ових са Запада, прије свега Британаца и Американаца, па у задње вријеме и Нијемаца. Та навоља треба да буде по њима ријешена неком причом о грађанској земљи - рекао је Додик.

Он је додао да је то немогуће и потпуно супротно Дејтонском мировном споразуму, политичком систему који је успостављан и самом Уставу.

Додик је изјавио да је ово тренутак у коме Срби треба да окупе на једном мјесту сву националну, политичку, аналитичку и научну памет и покушају да дођу до консензуса о томе како се понашати у овом изазовном времену.

- Ово је изазов у коме се може и те како погријешити. Данима размишљам да ли радим исправно или не - рекао је Додик у Београду на трибини "Рат у Украјини - шта значи српска неутралност".

Он је поручио да неће одустати од онога што ради и начина како ради, а да приче о "неким врстама /његове/ елиминације" нису нове.

Додик је рекао да нема дана а да се не отвара неко ново питање и да ће кулминација проблема тражити један тренутак у коме ће се морати одлучивати о неким стварима.

Српски дипломата Дарко Танасковић оцијенио је да би најбитнији унутрашњи фактор ефикасног отпора неповољним тенденцијама и све већим притисцима на Србију и Републику Српску морало бити српско јединство у погледу виталних дугорочних интереса Србије, Српске и српског народа у цјелини.

Професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Жељко Будимир рекао је да је за Србе најважније да издрже украјинску кризу и њене посљедице, истичући да је то могуће само ако буде дефинисан стратегијски интерес на нивоу српског народа.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић упозорио је да кључни евроатлантски центри моћи и са њима повезани регионални српски опоненти покушавају да искористе актуелни сукоб на истоку Европе како би Србе перфидно навели да сами себе униште.

Професор историје на Филозофском факултету у Београду Милош Ковић сматра да многе ствари указују на усредсређен напор најутицајнијих западних земаља да наметну своје виђење историје српског народа.