latinica  ћирилица
20/04/2022 |  11:31 ⇒ 16:29 | Аутор: РТРС

Трг Крајине спреман за велики народни скуп; Борци морају остати јединствени и у миру (ВИДЕО)

На Тргу Крајине у Бањалуци у 17.00 часова биће одржан велики народни скуп под слоганом "Слобода".
Трг Крајине, Бањалука -
Трг Крајине, Бањалука

У току су посљедње припреме за скуп који организује Борачка организација Републике Српске с циљем очувања одлука које доносе институције Српске и које ни у ком случају не смију бити дерогиране, јер су у складу са Уставом и Дејтонским споразумом.

Из Борачке организације најавили су долазак великог броја грађана из свих дијелова Српске. Одбацили су наводе опозиционих странака да је ријеч о политичком скупу и поручују како неће дозволити да Република Српска постане испражњена љуштура.

Мирко Тривић, потпредсједник Организације старјешина Војске Републике Српске, рекао је за РТРС да борци, који су у рату били јединствени, морају и сада то бити како би очували Републику Српску и њена права.

Он је позвао грађане да дођу на скуп, у миру подрже своје борце онако како су их подржавали и у Одбрамбено-отаџбинском рату и спријече даље нарушаваање надлежности Републике.

Тривић је изразио наду да ће се велики број грађана одазвати позиву и тиме исказати подршку институцијама Републике Српске и њеним представницима у одбрани права и надлежности Српске.

- Морамо очувати простор на којем живе и живјеће наша дјеца - поручио је он.

Тривић је истакао да скуп нема везе са политичким опредјељењима, те да би сви грађани јединствено требало да пошаљу поруку да неће бити дозвољено отимање надлежности Републике Српске.

Подсјећамо, повод овог великог народног окупљања је посљедња одлука Каристијана Шмита који покушава да оспори имовину Републике Српске.

Скуп је организован на иницијативу Борачке организације града Приједора из које је оцијењено да мирним протестима и свим другим политичким средствима и механизмима грађанског бунта треба заустави колонијалну политика према Републици Српској.

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске саопштено је да се предузимају све законом предвиђене мјере са циљем да скуп на Тргу Крајине протекне мирно и достојанствено.

Њемачки дипломата Кристијан Шмит 12. априла рекао је да је "обуставио Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти". Ријеч је о закону који је Народна скупштина Републике Српске усвојила 10. фебруара и који је, у међувремену, ступио на снагу.