latinica  ћирилица
26/04/2022 |  14:46 ⇒ 14:59 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Запад користио Украјину за обуздавање Русије

Ситуација настала у Украјини у великој мјери је резултат неограниченог ширења НАТО-а, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији за новинаре након разговора са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом.
Антонио Гутерес и Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE / MAXIM SHIPENKOV / POOL) -
Антонио Гутерес и Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE / MAXIM SHIPENKOV / POOL)

Видимо, и о томе сам данас детаљно говорио нашем колеги и пријатељу Антонију Гутересу, да се ова ситуација у великој мјери акумулирала и да се у одлучујућем контексту десила као резултат политике наших америчких колега и њихових савезника за неограничено ширење НАТО-а, успостављање униполарног свијета, истакао је Лавров.

- Што се тиче конкретно нашег геополитичког простора, све је то рађено у интересу обуздавања Русије и управо у те сврхе, досљедно, све ове дуге године Украјина је коришћена као одскочна даска за раздражавање и обуздавање наше земље. Конкретно, подстицана је активност украјинског руководства на промовисању закона који забрањују руски језик, медије на руском језику, руску културу и, уопште, све руско. Паралелно са тим, законски су утврђивани кораци који промовишу нацистичку теорију и праксу - рекао је Лавров.

Лавров је додао и да су разговори били фокусирани на ситуацију на европском континенту, укључујући догађаје око Украјине, ЛНР и ДНР.

- Ситуација се тамо није развила данас или јуче. Веома смо захвални генералном секретару и његовом тиму што су разумјели потребу да се ситуација у Украјини и око ње не разматра изоловано од процеса на свјетској сцени, већ у контексту ових процеса, тенденција које се акумулирају и који нису увијек у складу са идеалима УН и нису увијек у складу са принципима садржаним у Повељи УН - додао је Лавров.

Како је навео, свијет сада доживљава тренутак истине, одлучује да ли ће човјечанство живјети на основу Повеље УН или ће се повући пред диктатом издвојене стране са групом сателита.
 
- Сматрам да се овакав разговор не може вјечно одлагати. Сада смо у фази развоја међународних односа када долази тренутак истине: или сви прихватамо да неко сам са групом својих сателита одлучује како ће човјечанство живјети, или ће човјечанство живјети на основу Повеље УН. То је, заправо, веома једноставан избор - истакао је Лавров.